latinica  ћирилица
13/01/2019 |  21:30 ⇒ 14/01/2019 | 09:00 | Аутор: РТРС

Срећна православна Нова година!

Српска, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, прослављају Нову годину.

Православцима поводом Нове године стижу и честитке. 

За разлику од међународне, дочек православне Нове године на отвореном и у Бањалуци. У порти Храма Христа Спаситеља, програм је почео наступом етно-групе "Траг" са малишанима из Ансамбла народних игара и пјесама "Веселин Маслеша". 

У Источном Сарајеву за православну Нову годину организована су два концерта. У Источном Новом Сарајеву наступиће група Легенде док је на Јахорини организован концерт Аце Пејовића.

Православну Нову годину славе у Требињу и Бијељини. Градска управа Требиње и Туристичка организација и ову, православну Нову годину испратили су весело. Под чувеним Платанима одржан је концерт популарне пјевачице Ане Кокић.

У Бијељини као и претходних година нема организованог дочека православне Нове године на отвореном. Многи ће вечерас нову 2019.годину дочекати у хотелима, ресторанима и кафићима који нуде разноврсне програме за свачији укус. Ипак, највише је оних Бијељинаца који су одлучили да вечерас славе у својим домовима у кругу породице, уз родбину и пријатеље.

У већини градова добојске регије организован је дочек Православне нове године. Славља на отвореном, на градским трговима, организована су у Добоју, Теслићу, Дервенти и Станарима.

Православну нову годину Добојлије славе  у главној Улици Светог Саве. Дочек организује Туристичка организација града уз подршку Градске управе, а осим локалних музичара наступа и Раде Лацковић.

Слави се и на градском тргу у Теслићу. Наступа група Галија, док ће становнике Станара уз кувано вино и чај забаљати Гоци бенд.

Дервенћане ће увесељавати естрадна пјевачица Ћана, а славље је организовало Српско просвјетно и културно друштво Просвјета на платоу испред храма Успења Пресвете Богородице.

Православна нова година слави се и на сјеверозападу Српске. Грађани овог дијела Српске, православну Нову годину прослављају претежно у угоститељским објектима док је у Новом Граду, традиционално и ове године, општинска управа организовала прославу на отвореном.

Брчаци, као и свих претходних година, православну Нову годину дочекују организовано, у центру града, на платоу Булевара мира. Овај пут, уз наступ Мире Шкорић. Стару годину, испратиће ватрометом.