latinica  ћирилица
14/01/2019 |  10:27 | Аутор: СРНА

Братић: Срамно понашање Тужилаштва БиХ

Београдски адвокат Душан Братић тврди да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске још 2005. године прослиједило Тужилаштву БиХ доказе о злочинима Хрватске војске на подручју Јајца, али да та правосудна институција ништа није учинила, што је за сваку осуду.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Братић је, имајући то у виду, Тужилаштву за ратне злочине Србије поднио кривичну пријаву против бившег команданта четврте гардијске бригаде Хрватске војске и актуелног министра одбране Хрватске Дамира Крстичевића и више лица због сумње да су 12. и 13. септембра 1995. године у Бравницама код Јајца убили 81 српског цивила, међу којима и осморо дјеце.

Он је за данашњи "Глас Српске" рекао да је кривичну пријаву поднио управо зато што Тужилаштво БиХ ни послије скоро двије и по деценије од почињенх злочина није предузело конкретне кораке да одговорне изведе пред лице правде.

Братић је оцијенио да је такво понашање Тужилаштва БиХ срамно, истичући да не заступа никог да је кривичну пријаву поднио у своје име, а на основу принципа универзалне јурисдикције, која је дио српског законодавства.

"Пријаву сам поднио зато што сам недавно стицајем околности дошао до конкретних доказа који се односе на идентификацију војних јединица које су учествовале у злочину. При томе не мислим само на злочин у млину у Бравницама, већ и на оно што се касније дешавало у спортској дворани у Ливну и болници Фируле у Сплиту", каже Братић.