latinica  ћирилица
14/01/2019 |  12:01 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Одржан новогодишњи концерт Бањалучке филхармоније

Већ традиционално, грађани највећег града у Српској, први дан Православне Нове године, уживали су у концерту Бањалучке филхармоније. Колико је било интересовање за овај концерт, свједочи податак да су бесплатне улазнице подиједјељене за 17 минута. Као солисти наступиле су сопран Дуња Симић и вокал Маја Манојловић.

Новогодишњи концерт Бањалучке филхармоније постао је један од најважнијих концерата у сезони не само овог оркестра него и домаће музичке сцене.

Ове године диригентску палицу дијелили су новосадски маестро Александар Којић, и дипломац Бањалучке академије Душан Урошевић.

"Музичари из Бањалучке филхармоније заиста свирају срцем и то се види и осјећа. Ја сам дивно сарађивао ова три дана колико сам ту. Мислим да смо приредили лијеп концерт", каже маестро Којић.

Још једном су потврдили да су прерасли капацитете Банског двора, па је бројна публика, осим у преносу на нашем програму, концерт пратила на видео биму испред Културног центра. Од намјере да постану јавна институција не одустају.

Директор Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније Иван Оташевић навео је да су на програму биле композиције најљепшег новогодишњег репертоара, састављеног од дјела умјетничке, популарне, али и забавне музике.

"Драго ми је што сваке године у нашем граду припредимо величанствен дочек. Циљ нам је да наши грађани, весело уђу у Нову годину", рекао је Оташевић.

"Град Бањалука заслужује и прије свега треба један овакав оркестар у неком сталном саставу и овај, да га што чешће, како ми умјетници, младе генерације нараштаји, тако и публика, чује на бини", истакла је сопран Дуња Симић.

Новогодишњи концерт пратила је и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

"Драго ми је што сам и у ранијем периоду као предсједница Владе, а ево сада и као предсједник Републике, могла да подржим између осталог и оснивање и све оне прве кораке који су требали да буду када је у питању филхармонија. Исто тако да будем задовољна што смо, ево у претходном периоду успјели да на тај начин успоставимо и Полицијски оркестар и биће тога још, наравно да наши људи покажу свој тлаенат", нагласила је Цвијановићева.

За велику подршку у брендирању Бањалуке и на овај начин, управа и чланови филхармоније, захвални су ресорном министарству, Граду Бањалука и Кабинету предсједника Републике.