latinica  ћирилица
14/01/2019 |  14:35 ⇒ 15/01/2019 | 08:01 | Аутор: СРНА

Српска редовно исплаћује пензије

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да Српска редовно исплаћује пензије, али да је могуће да касне за кориснике у Федерацији БиХ који их добијају путем поште јер су били празници.

"Пензије исплаћујемо неколико дана прије предвиђеног рока, а то је 10. у мјесецу. Могуће је да има неких кашњења за оне који их у ФБиХ примају путем поште, јер су били празници и сигурна сам да ће ово бити ријешено", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да има довољно новца за исплату пензија, те да више од годину дана исплата пензија почиње петог или шестог у мјесецу и прије празника.

"Испунили смо обећање које се односи на повећање пензије, а ово смо радили у више корака. И прошле године је тако било, а на начин како је договорено са Удружењем пензионера. Када је ријеч о овој години рекла сам да се у јануару може очекивати редовно усклађивање пензија и као што се могло чути из ресорног министарства предвиђено је два одсто", навела је Цвијановићева.

Она је додала да је сигурна да ће Влада наставити том динамиком ове године, што би значило бар још једно ванредно усклађивање.

Одговарајући на питање како зауставити одлазак младих људи из Републике Српске, Цвијановићева је рекла да је овај проблем комплексан, али да све владе у региону имају низ различитих мјера које се односе на подршку породици и рађању, стварању бољих услова и веће стопе запослености.

"Међутим, очито је да ни ово све није довољно и најлакше би било када бих могла да изнесем двије-три мјере и кажем да ће њиховим спровођењем све бити ријешено, што није тачно", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је очито да се мора прибјегавати комбинацији различитих мјера.

"Вољела бих да има рецептура коју бисмо сигурно примијенили. Рецептуре нема, али сигурном кораком и полако уводимо одређене мјере, тестирамо оне које су на снази и правимо бољи амбијент. Сигурна сам да ће у року од четири-пет година када затворимо циклус бити много оних који ће се вратити", закључила је Цвијановићева.