latinica  ћирилица
14/01/2019 |  15:20 | Аутор: СРНА

Дачић: Очување интереса око Космета и даље приоритет

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић истакао је да ће и у овој години приоритет Србије остати очување интереса у вези са Косовом и Метохијом, при чему неће одустати од посвећености дијалогу и опредијељености за компромис, да би се пронашло свеобухватно, дуготрајно и стабилно рјешење.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Обраћајући се на новогодишњем пријему у Министарству спољних послова за чланове дипломатског кора и представнике медија, Дачић је рекао да је Београд за договор са Приштином, али да ће на сваки њен једнострани акт који није договорен, реаговати снажно на заштити интереса Србије.

"Наставићемо да инсистирамо да Приштина, ради стабилности и економског напретка, учествује у раду регионалних организација и иницијатива, али само уз поштовање договорених аранжмана у оквиру бриселског дијалога", навео је он.

Дачић је оцијенио да је регионална сарадња угрожена непоштовањем договора од стране приштинских власти, а ЦЕФТА је само један опасан примјер, што говори у прилог чињеници да међународна заједница, посебно ЕУ, треба да посвети додатну пажњу региону, адекватно реагује према Приштини и обезбиједи да се договори поштују.

У супротном, упозорава Дачић, све што је изузетно тешко изграђено досад, може лако да се уруши.

Дачић је изразио очекивање да ће ЕУ наставити да игра конструктивну улогу као посредник у дијалогу између Београда и Приштине, када се за то стекну услови.

Он је рекао да је задовољан резултатима које је Србија остварила на спољнополитичком плану у прошлој години, упркос бројним изазовима и нимало једноставним приликама које владају на свјетској позорници.

"Наставићемо да градимо односе и партнерства на бази дијалога, међусобног уважавања и поштовања преузетих обавеза са свима, без обзира на то да ли нам се ставови по појединим питањима подударају или, пак, разилазе, али увек имајући у виду заштиту и промоцију наших националних интереса, како то раде све земље на свету", каже шеф српске дипломатије.

Дачић је нагласио да Београд остаје привржен начелима међународног права и још једном захвалио свим државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова за подршку коју све ове године пружају Србији поштовањем њеног суверенитета и територијалног интегритета.

Он је захвалио свим државама које су подржале позицију Србије и гласале против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол, наводећи да је овај пут подршка Косову много мања него што се настоји представити.

"То је још једна потврда да су се међународне околности промениле и да једнострани потези Приштине више не могу да прођу", рекао је Дачић.

Поводом примједби да настојање Србије да земље повуку признање самопроглашеног Косова угрожава брислески дијалог, Дачић је запитао како ико може да тражи од Србије да престане да ради на повлачењу признања, када саме те земље које то од ње траже позивају друге да признају једнострано проглашену независност Приштине.

Дачић је истакао да приступање Србије Европској унији остаје и даље кључни спољнополитички приоритет, али да није задовољна отварањем само четири преговарачка поглавља у току протекле године јер је Србија била спремна да тај број буде и већи.

Он је рекао да је Србија заинтетресована да се њени унутрашњи напори валоризују и кроз преговарачки процес са ЕУ, што ће, нада се, бити случај током 2019. године.

"Очекујемо да избори за Европски парламент неће утицати на динамику преговарачког процеса и да ће реформски процеси у Србији бити препознати кроз отварање већег броја поглавља", рекао је Дачић.

Дачић је нагласио да Србија са земљама окружења жели да гради пријатељске односе, да тражи заједничке интересе умјесто да се стално инсистира на ономе што раздваја.

Он је подсјетио на посјету предсједника Србије Александра Вучића Загребу, наводећи да је она дала импулс обнови рада мјешовитих комисија за отворена питања између двије земље.

"И у изборној години у БиХ одржавали смо редован дијалог са представницима оба ентитета", каже Дачић, подсјећајући и на сусрете са званичницима Црне Горе, Македоније и Словеније, као и на узлазни тренд у односима са Турском и Грчком.

Он је подсјетио да је прошле године обиљежено 180 година од успостављања дипломатских односа Србије са Русијом, те додао да Србија предстојећу посјету руског предсједника Владимира Путина доживљава као прилику за даље јачање сарадње и снажну потврду пријатељских односа двије земље.

"О томе сведочи и орден Александра Невског који је председник Путин доделио председнику Вучићу", каже Дачић.

Он је истакао и билатералну сарадњу са Кином, као и важан јубилеј - 100 година од подизања српске заставе у САД на Бијелој кући у знак почасти жртвама које је Србија поднијела у Првом свјетском рату.

Дачић је додао да Србија жели да са САД гради што боље односе у складу са историјским пријатељством из два свјетска рата.

У области безбједносне политике, Дачић је рекао да се Србија и даље руководи политиком војне неутралности и доприноса у подјели одговорности у суочавању са безбједносним изазовима.

Он је рекао да је посвећеност Србије Заједничкој безбједносној и одбрамбеној политици ЕУ потврђена спремношћу да, у складу са сопственим могућностима, допринесе европским политикама у овој области, наставком учешћа у мисијама и операцијама УН и ЕУ.

Дачић је навео да односи Србије са НАТО кроз Програм Партнерство за мир представљају важну област спољне и безбједносне политике.

"Партнерском сарадњом са НАТО-ом се не угрожава позиција војне неутралности Србије и могу да изразим своје задовољство што наши НАТО партнери такву позицију разумеју и поштују", рекао је он.

Дачић је навео да НАТО мисија Кфор има посебан значај за српску заједницу на Косову и Метохији, али да, нажалост, безбједносна ситуација у тој покрајини захтијева несмањено присуство Кфора.

"Драго нам је што и бројне чланице НАТО-а препознају овај проблем. Такође, изузетно ценимо гаранције НАТО-а да снаге безбедности косовских Албанаца наоружане дугим цевима, како год да се те снаге зову или се буду звале, немају приступ северу Косова и Метохије без сагласности КФОР-а и представника локалних српских заједница", истакао је Дачић.

Дачић је подсјетио да је у УН у јануару прошле године отворо изложбу под називом "Јасеновац - право на незаборав", прву у историји УН посвећену страдањима Срба у овом озлоглашеном усташком логору и једну од највећих на тему Холокауста и геноцида.

Он је подсјетио да је у прошлој години отворене конзуларне канцеларије Србије у Требињу и у Дрвару.

"Српски пасош је на листи пасоша са којима се најлакше путује у свету са 37. места на којем се налазио 2017. године, скочио на 31. место у 2018. години", рекао је Дачић.