latinica  ћирилица
14/01/2019 |  17:31 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Требиње: Почела друга Зимска школа физике

У требињској Гимназији "Јован Дучић" почела је друга Зимска школа физике, која је ове године окупила ученике из цијеле Републике Српске. Организатори школе физике су Друштво физичара источне Херцеговине, Републички педагошки завод и град Требиње. Предавања и вјежбе изводиће се у требињској гимназији и Факултету за производњу и менаџмент.

Захваљујући добрим прошлогодишњим резулататима, капацитет Зимске школе физике у Требињу је проширен, па ће тако ученицима свих разреда средњих школа источнохерцеговачких општина, друштво на додатним предавањима правити и средњошколци из других крајева Републике Српске.

Анкетирани ученици, учесници Зимске школе физике истакли су да након похађања ове школе очекују још боље резултате на такмичењима, те да их овај предмет занима како би генерелно упознали свијет на начин на који желе.

И тематски и организационо, сагласни су предавачи и учесници, Зимска школа физике достигла је виши ниво. Њен значај ове године, препознао је и град Требиње.

"Од теорије до праксе, све ћемо прећи, а посебну пажњу скрећемо на практичну наставу, односно лабораторијске вјежбе, које многе школе не практикују, ми смо набавили опрему, а њих није ни лако изводити", каже Доброслав Слијепчевић, члан Друштва физичара источне Херцеговине.

"Надамо се да ће ова дјеца рјешавати конкретне задатке, али не само то, него развијати критичко мишљење, како би конкретно доносили закључке, у свом окружењу, околини, друштву...Зато ће град Требиње увијек подржавати овакве пројекте и у будућности", рекао је Доброслав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња.

Полазници школе ће и ове године имати прилику да сагледају проблеме класичне и савремене физике из неких других углова, науче понешто о астрономији, утврде знања проблемским задацима, али и да се упознају са основима екперименталног метода у физици кроз бројне лабораторијске вјежбе.