latinica  ћирилица
14/01/2019 |  17:32 | Аутор: СРНА

ХДЗ тражи хитне измјене Изборног закона

На данашњој сједници Предсједништва ХДЗ-а БиХ истакнута и потреба хитне измјене Изборног закона БиХ да би се зауставила груба кршења и манипулације у изборном процесу, те негирање легитимне политичке воље хрватског народа у БиХ.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

Из ХДЗ-а БиХ саопштено је да ће ова странка наставити да води конзистентну политику уважавајући амбијент и околности у БиХ, те ће дати пуни допринос стабилизацији привредно-политичких прилика у БиХ, као и приближавању БиХ евроатлантским интеграцијама.

На данашњој сједници Предсједништва ХДЗ-а БиХ било је ријечи о актеулној политичкој ситуацији у БиХ, као и функционисању и успостављању власти након општих избора у БиХ.

У саопштењу се додаје да је на сједници поновљено да се без ХДЗ-а БиХ и коалиционих партнера из Хрватског народног сабора, неће моћи формирати власт на било којом нивоу у БиХ, будући да се на протеклим изборима добио пуни легитимитет хрватског народа.

Говорећи о сарадњи са странкама Хрватског народног сабора, предсједник странке Драган Човић информисао је Предсједништво ХДЗ-а БиХ о вођеним разговорима са свим политичким странкама у БиХ које имају изборни легитимитет и дјелују кроз Хрватски народни сабор, а на којима се разговарало о будућој сарадњи у ХНС-у и примјени изборних резултата.

Након разматрања стања о положају Хрвата у Републици Српској и жупанијама Федерације БиХ, гдје је хрватски народ малобројнији, закључено је да ће се на једној од идућих сједница посебно анализирати и разматрати положај хрватског народа на тим подручјима.

На сједници је било ријечи и о припремама за Сабор ХДЗ-а БиХ који је планиран за април.