latinica  ћирилица
14/01/2019 |  18:06 ⇒ 18:06 | Аутор: СРНА

Приштина: Таксе остају

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај саопштио је да стопостотне царинске таксе на робу из централне Србије и БиХ остају на снази све док Приштина не добије међународне гаранције да ће Београд признати једнострано проглашену независност.
Рамуш Харадинај (AP/ARMEND NIMANI) - Фото: AP
Рамуш Харадинај (AP/ARMEND NIMANI)Фото: AP

"Иако имамо сугестије и препоруке да укинемо царинске топе, оне ће остати на снази све док не добијемо међународне гаранције да ће Србија признати Косово", објавио је Харадинај на друштвеној мрежи Фејсбук након што је Вашингтон упозорио Приштину да одмах укине таксе или ће јој бити уведене америчке санкције.

Он је истакао да је дубоко увјерен у могућност постизања правно обавезујућег свеобухватног споразума са Србијом, који укључује и признање.

Савјет за националну безбједност САД и Стејт департмент усвојили су документ у осам тачака у којем се од владе у Приштини захтијева да одмах укине наметнуте стопостотно таксе на производе из централне Србије или ће бити суочена са америчким санкцијама.

"Тражимо да таксе одмах буду суспендоване", наводи се у документу и напомиње да ће у супротном Приштина бити санкционисана ускраћивањем подршке Косовским безбједносним снагама, пренијели су косовски медији на албанском језику.