latinica  ћирилица
14/01/2019 |  18:49 | Аутор: СРНА

Линта: Бошњачке странке воде политику негирања Републике Српске

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону у Миодраг Линта оцјењује да бошњачке странке од завршетка рата воде политику негирања Републике Српске с циљем њеног укидања и стварања унитарне БиХ.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта у саопштењу оцјењује да је јасно је да бошњачке странке и са националним и такозваним мултиетничким предзнаком не одустају од политике рушења дејтонске БиХ, која се састоји од Републике Српске и Федерације БиХ и три конститутивна народа.

Бошњачке странке, истиче Линта, дуги низ година понављају безочне лажи да Дан Републике Српске - 9. јануар представља почетак агресије на БиХ, као и да је Република Српска настала на етничком чишћењу, масовним злочинима и геноциду.

Линта сматра да је због тога важно стално истицати историјску истину да је Република Српска настала у миру 9. јануара 1992. године одлуком Скупштине српског народа БиХ, да се бранила у наметнутом рату и да је постала саставни дио дејтонске БиХ као државне заједнице.

"Дан Републике је неодвојиви дио идентитета српског народа и свако ко доводи у питање 9. јануар тај има непријатељске намјере према нашем народу", навео је Линта.

Он је нагласио да је важно истицати истину да је Дан Републике Српске уставан и легалан јер је у складу са Уставом и законом и легитиман, те су се грађани Српске, послије срамне одлуке Уставног суда БиХ из 2015. године, изјаснили на референдуму великом већином да желе да се и даље слави 9. јануар.