latinica  ћирилица
14/01/2019 |  22:01 ⇒ 15/01/2019 | 08:47 | Аутор: РТРС

Ловриновић прозвао Загреб: Ако смета прослава 9. јануара, зашто још постоји конзулат у Бањалуци?

Никола Ловриновић, посланик ХДЗ-а у Парламентарној скупштини БиХ рекао је да је на сједници Предсједништва ове странке разматрана актуелна политичка ситуација.
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba) -
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba)

- Размијенили смо све информације и донијели смо одређене препоруке како да се чланови понашају и поступају. За нас је питање свих питања рјешење измјена и допуна Изборног закона, у складу са одлуком Уставног суда. Настојаћемо да као странка и ХНС не будемо они који коче било које процесе, то је општи став - поручио је Ловриновић за Н1 телевизију.

Што се тиче формирања власти на нивоу Федерације БиХ и нивоу БиХ, он је рекао да су проблеми "с друге стране".

- Очито је да имамо с друге стране, да ли да их назовемо партнере, или могуће партнере, који се преслагују између себе. Мислим на представнике бошњачког народа. Они нешто чекају. С нечим се непотребно калкулише, али ми нисмо у могућности да убрзамо на начин на који су они у могућности да успоре - рекао је он.

- Видјели сте како је завршена сједница Представничког дома. Ми не одустајемо да замјеник мора да буде из реда легитимних представника Хрвата у ПД ПС ФБИХ. Што се нас тиче, процес може тећи. Што се тиче формирања Дома народа, наш став је да ЦИК није инситуција која може да доноси било какве одлуке о провођењу Изборног закона. Тражићемо да се преиспита одлука, не желимо бити кочничари, али бранићемо наш интерес и право да домови народа буду попуњени у складу са одлукама Уставног суда - изјавио је Ловриновић.

Што се тиче формирања Савјета министара, ни он ни ХДЗ не виде потребу да се нешто додатно договара.

- Имали смо састанке са СДА, поодавно с колегама из СНСД, не видимо потребу да с било ким нешто додатно договарамо и тражимо. Позиција је јасна, може се назријети парламентарна већина. Нема спремности код колега из реда бошњачког народа, прије свега СДА, али то се не може до унедоглед одгађати - истиче он.

Прво годишњи план за НАТО, а онда Савјет министара, изјава је Жељка Комшића око формирања овог тијела, а Ловриновић је на то све рекао:

- Ја сам до сада био шеф делегације БиХ при скупштини НАТО-а, а ставове Комшића не желим коментарисати нити ме занимају.

Ловриновић не би коментарисао ни присуство Драгана Човића на прослави Дана Републике Српске.

- Најрадије не бих коментарисао. Толика пажња се непримјерено даје, поред толико проблема које БиХ има. Диже се некаква прашина око једне свечаности коју су провела легална и легитимна тијела БиХ. То су тијела која раде свој посао, позивају људе на свечаности. Мислили смо да је то један од начина да се разгале односи. Читаву галаму око свега су подигли они који су највише одговорни за стварање ентитета и свега што имамо. Сада желе одговорност пребацити на неког другог. Зашто то тако ради сарајевска политичка чаршија и дио чаршијских медија - желе затамнити неке теме, да треба измијенити Изборни закон, да су "Хрватине" изабране из Унско-санског кантона у Дом народа, политичку мајоризацију Хрвата од 2000. године, шта се Хрватима дешавало у рату... То су теме које се жели избјећи. Вријеме је да разговарамо о озбиљним темама - поручио је Ловриновић.

ОХР није 9. јануар назвао "неуставним"

На питање о "осудама" присуства прослави 9. јануара које су упутили политичари из Хрватске, попут Стипе Месића, Томислава Карамарка и других, Ловриновић одговара:

- Нисам чуо ниједан службени став Европске комисије, Европског парламента, ОХР-а... службени став који је говорио о свечаности. Особа коју ви спомињете, нити је службена нити званична. Допринијела је и једна је од најодговорнијих особа која нас је довела на политичке маргине у БиХ, да нам други бирају представнике. Једна од особа која нама нема што рећи. Нека се похвали нечим чиме је помогла Хрватима - рекао је Ловриновић.

Смјена амбасадора Дел Векија?

- Нејасан је боравак у Бањалуци, завршио је како је завршио. Што не укину конзулат у Бањалуци, што не прекину дипломатске односе с БиХ? Зашто је Хрватска допустила да дођемо у ситуацију у којој јесмо? Ми смо послије 2000. године доведени гдје смо доведени. Ово је мандат у којем се то мора рашчистити. Односи с Хрватском морају бити онакви како смо се договарали, Хрватска је много учинила у БиХ. Најмање ко је позван да то све тумачи је Месић и други неки званичници - рекао је Ловриновић за Н1.

Извор: Н1