latinica  ћирилица
15/01/2019 |  09:59 | Аутор: СРНА

Дачић: Америка показује да подршка Приштини неће бити безусловна

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да пријетња САД санкцијама Приштини ако не укине таксе на производе из централне Србије и одбијање да издају визу приштинском премијеру Рамушу Харадинају показује да подршка самопроглашеном Косову неће бити безусловна.
Ивица Дачић (Фото: Курир) -
Ивица Дачић (Фото: Курир)

Дачић је навео да нема званичне потврде, али да се у дипломатским круговима може чути да Харадинај у скорије вријеме неће моћи да посјети САД ако све остане овако како јесте.

"Ово потврђује оно што смо говорили раније - неће бити успеха да Приштина укине неразумну одлуку о таксама док се веома снажно не огласе САД и изврше притисак. Због тога је битно ово што се дешава. Сто одсто је тачна информација коју имамо да су запретили Приштини - или ћете укинути таксе или ће бити неке врсте санкције", рекао је Дачић за РТС.

Он сматра да овакво реаговање показује да је нова америчка администрација опредијељена да пружи прилику покушајима да се пронађе трајно, компромисно рјешење уз договор Београда и Приштине.

На питање да ли Москва и Вашингтон могу да се договоре о Косову и Метохији, Дачић је одговорио да не могу, ако се не договоре Београд и Приштина.

"И једни и други траже да се ми договоримо са Приштином, а Приштина показује да неће договор. Такозваној косовској амбасадорки у САД Фљори Читаку било је јасно речено - ако будете опструисали дијалог, ако је косовска страна та која неће решење, онда ће се сусрести са овим мерама Вашингтона", рекао је Дачић.

Говорећи о предстојећој посјети руског предсједника Владимира Путина Србији, Дачић је истакао да је то, према оцјени свјетских медија, један од најважнијих догађаја у свијету.

"Пре свега због тога што се стално калкулише о томе какав је став Русије према Србији, односно према решавању питања Косова", рекао је Дачић.

Он је напоменуо да га је и савјетник америчког предсједника за националну безбједност Џон Болтон питао какво је мишљење Русије о Косову и Метохији.

Дачић је навео да Србија свих ових година ово питање разматра заједно са Русијом и редовно информише Путина о свему што се дешава у дијалогу.

Он је истакао да ће једнодневна посјета бити одраз захвалности Путину и Руској Федерацији на подршци. "Ово ће бити манифестација наше међусобне подршке и блискости", рекао је Дачић.