latinica  ћирилица
15/01/2019 |  10:02 ⇒ 10:02 | Аутор: СРНА

Вучић: Сарадња са Русијом важна за будућност Србије

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је сарадња са Русијом важна за будућност Србије и истакао да ће бити резултата након снажног реаговања САД да Приштина укине таксе наметнуте Србији.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Када САД снажно реагују и примене свој утицај на Приштину резултата ће бити, верујте ми на реч. Ово је снажна реакција САД да би Приштина могла да не реагује", рекао је Вучић за телевизију "Пинк" поводом америчког захтјева да Приштина хитно укине таксе наметнуте Србији или ће бити санксионисана.

Вучић је истакао да је замрзнути конфликт са Приштином најгоре могуће рјешење, јер, како је рекао, када дође до одмрзавања, сви ће потонути.

Он је оцијенио да грађани Србије нису навикнути на истину о Косову, већ воле да им се причају бајке.

Вучић је истакао да се мора разумјети да мира може да буде само као резултат компромиса и споразума.

Напомињући да не жели да прича о Албанцима, Вучић је оцијенио да Срби не разумију да је њихова шанса у економском напредовању и да ће тек тада имати утицаја у региону.

"Очигледно је да ја то не могу никоме да објасним, али говорим то да остане записано у историји. Да остане записано да то није моја кривица", рекао је Вучић.

Предсједник Србије најавио је да ће током предстојеће посјете предсједника Руске Федерације Владимира Путина Србији, 17. јануара, бити потписан 21 споразум.

"Путин поштује независност Србије и хвала му на томе. И на томе што је схватио каквим притисцима је била изложена да се окрене против Русије, да прихвати пут у НАТО и да учествује у разноразним кампањама против Русије, а Србија никада то није урадила", рекао је Вучић.

Он је поручио да му много значи орден Александра Невског, који ће му Путин уручити у Београду.

"То је велико признање за некога, и то после 100 година и после таквих великана. Толико је `неважан` тај орден да га је добио и Петар Велики. То је ствар која вас обавезује, обавезује вас за будућност. Показује вам да сте успели да сачувате независност, сувереност Србије у одлучивању, да Србија буде свој на своме, то зна и Путин", рекао је Вучић.

Вучић је подсјетио да је Путин носилац највишег српског ордена, истичући да је више разлога било да га добије.

Он је посебно истакао да је Путин 2015. године спријечио усвајање резолуције у Савјету безбједности УН, према којој би Срби били проглашени за геноцидан народ, за шта нису били проглашени ни Нијемци за вријеме Другог свјетског рата.

"Молили смо га и ја и Томислав Николић, и њега и Лаврова и Чуркина. Путин је то спречио и бескрајно му хвала на томе", рекао је Вучић.