latinica  ћирилица
15/01/2019 |  10:36 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Поводом Божића и Дана Републике у Билећи одржан традиционални концерт

Поводом Божића и Дана Републике Српске, у Билећи је одржан цјеловечерњи, колажни програм, ослоњен на изворно народно стваралаштво. Удружење гуслара и епских пјесника "Војвода Влатко Вуковић", ове године, дио програма посветило је и стогодишњици Велкиког рата.

Већ седамнаесту годину Удружење Билећанима поклања посебан празнични програм. Очување традиције и оживљавање историјских догађаја везаних за тај дио Српске, основни је разлог зашто годину почиње на тај начин.

"Ово је сваке године наш први програм и од самог оснивања Удружења, ми прослављамо Божић и Дан Републике", рекао је предсједник Удружења гуслара у епских пјесника "Војвода Влатко Вуковић" Жарко Копривица.

Традиционалним пјесмама, игром и народним приповиједањем, учесници су, у оквиру једне породице, дочарали прослављање Божића. Ове године, с разлогом, у програму су се могле чути и теме из Великог рата. Билећки крај дао је више од 900 Солунских добровољаца.

"Долазили су из Америке, и заробљеници, који су се налазили у аустисјкој војсци, или су били заробљеници у руској војсци, па су у Одеси формиране неколике јединце, па су имали страшни пут преко читаве Русије, Манџурије, Кине. Па су морем, дошли да се боре за Србију и српство, исто тако о ови из Америке, и била би грехота да их нисмо поменули", истакао је члан Удружења Гојко ВУковић.

У Удружењу кажу да углавном старији чувају традицију пјевања уз гусле. Најмлађи члан, осмогодишњи Дејан Милићевић, пјевање уз гусле учи годину и по.

"Слушао сам доста, док сам мали био, слушао сам доста гусала", додао је Милићевић.

Предсједник Скупштине Удружења Неђо Бољановић изјавио је да је удружење формирано послије рата и истакао да је било носилац културних збивања у Билећи дуги низ година.

Осим гусларске, у оквиру Удружења дјелује више мушких и женских секција и пјевачких група, различитих узрасних категорија.