latinica  ћирилица
15/01/2019 |  14:13 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Тривић: Примарни циљ - дуално образовање

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је један од основних циљева ресорног министарства стварање услова за увођење дуалног образовања, односно повезивање ученика средњих стручних и техничких школа са потребама тржишта рада.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Тривићева је након састанка са представницима Привредне коморе, Занатско-предузетничке коморе, Завода за запошљавање, те Синдиката образовања, науке и културе рекла да је договорено да се у врло кратком периоду добију конкретни показатељи са терена какве су потребе привредних субјеката за радницима, како би Министарство могло да креира уписне политике за средње образовање.

"Урадићемо и анализе којима ћемо утврдити која су то занимања ишчезла, а која су то занимања будућности, како бисмо ученике средњих школа по завршетку школовања укључили у привреду", рекла је Тривићева.

Она је навела да ће кроз уписну политику бити дефинисана и ученичка пракса у средњим техничким и стручним школама, која би подразумијевала да ученици у првом разреду имају минималну праксу у привредним субјектима, гдје ће стицати конкретна знања.

"План нам је да у овој години радимо и припреме за реформу основног образовања, како бисмо дефинисали шта је то што основци треба или не траба да уче", рекла је Тривићева.

Она је оцијенила да је неопходно створити услове како би се повећале плате у реалном сектору, те да се на тај начин стане у крај одласку људи у иностранство ради запошљавања због бољих услова, не само рада, него и живота.

"Не треба заборавити ни да су плате у ЕУ усклађене са стандардом живота у тим земљама, који је много виши него у Републици Српској", рекла је Тривићева.

Директор Привредне коморе Српске Драгица Ристић истакла је да је неопходно подићи свијест друштва о важности сагледавања потреба тржишта рада, те перспективе запошљавања, како би се срушиле и заблуде о појединим занимањима.

"Нове технологије напредују, те занимања на које се некада гледало са подозрењем, сада се обављају у сасвим другим условима, те је потребно то предочити и родитељима и ђацима још од основне школе, али и створити добре услове за рад у реалном сектору, како би био атрактиван и у смислу зарада, али и напретка процеса и занимања", рекла је Ристићева.

Она је навела да је за привлачење инвиститора потребно да друштво кроз реформске процесе буде окренуто ка индустријама које имају раст и да према томе буду креиране уписне политике.

Замјеник директора Завода за запошљавање Гордана Латиновић поручила је да ће ова институција дати пуни допринос за повезивање области образовања и тржишта рада.

"Велики значај има и то што се проблем запошљавања свео на локални ниво, те самим тим ационим планом запошљавања за ову годину акценат ће бити стављен на формирање локалних савјета за запошљавање и образовање", рекла је Латиновићева.

Она је појаснила да ће се на тај начин усклађивати понуда и потражња на локалном нивоу, а самим тим ће се омогућити усклађивање на републичком нивоу.

Латиновићева је навела да на евиденцији Завода највише има лица квалификоване раде снаге у оквиру свих занимања и струка, затим лица са средњом стручном спремом економске школе и гимназије и пољопривредни техничари, а у оквиру високе стручне спреме то су правници и економисти.

"Највећа потражња је за лицима која су завршила информационе технологије, док професора математике и физике нема на евиденцији", рекла је Латиновићева.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Аћић рекао је да ће Унија подржати пројекат дуалног образовања тако што ће са Министарством радити на опремању одјељења у школама најмодернијом опремом.

"Са друге стране очекујемо да ће те накнаде које будемо исплаћивали ученицима бити све мање и мање опорезиве, то јесте да на сваки начин нашу дјецу што раније уведемо у процес рада", рекао је Аћић.

Он је истакао да је интересу свих да просјечна плата у Републици Српској буде 1.000 КМ.

"Вјерујем да у наредном периоду можемо сви заједно доћи до те цифре, а прије тога да смањимо опорезивање рада на ниво из 2008. године, те да повећамо продуктивност рада", рекао је Аћић.