latinica  ћирилица
15/01/2019 |  15:35 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Вишковић у Хан Пијеску: Помоћ Владе и због невремена

Иако се прилике након невремена у Хан Пијеску стабилизују, још је на снази одлука о ванредној ситуацији. Општину је посјетио предсједник Владе Српске Радован Вишковић. Разговарано је о тренутној ситуацији у овој општини, као и пројектима које финансира Влада.

Већина путева је проходна, док су струја и вода стигли до сваког корисника на подручију општине. Остало је да се почисте путеви до неколико села. Висина снијега од 96 центиметара за сада није забрињавајућа, али се од петка очекују нове падавине, те ће због тога одлука о ванредној ситуацији остати и даље на снази.

Премијеру Вишковићу је ово прва званична посјета једној локалној заједници у Српској. Упознао се са тренутном ситуацијом на терену и обећао подршку институција.

Вишковић је изјавио да ће Влада помоћи дрвопрерађивачима у Хан Пијеску с циљем задржавања и повећања броја запослених. Од Шума Републике Српске тражиће већи сјечиви етат за привреднике са подручја ове општине за који су остали ускраћени у претходном периоду.

- Проблем за Хан Пијесак представља то што буџет ове локалне заједнице добрим дијелом зависи од концесије која се издваја за дрвне сортименте, односно из тог дијела. Члан закона који се односи на утрошак средстава од ове концесије је стриктан, јер каже да се средства могу трошити само за одређене потребе. Измијенићемо тај члан, тако да ћемо, не само Хан Пијеску, већ и другим локалним заједницама омогућити да та средства користе и за неке друге потребе - поручио је предсједник Владе Српске.

Вишковић је обишао радове на реконструкцији Соколског дома и Културног центра које финансира Влада.