latinica  ћирилица
15/01/2019 |  17:09 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Сребреница- Нема угрожених и потребе за интервенцијама

Замјеник директора Републичке управе Цивилне заштите Дарко Љубоја и главни републички инспектор за заштиту и спасавање Жељко Јанковић разговарали су данас са представницима општине Сребреница због покушаја манипулације стањем у вези са сњежним падавинама у овој локалној заједници.

Шеф кабинета начелника општине Сребреница Владан Миловановић рекао је након састанка да је, упркос обилним сњежним падавинама, стање на терену уредно, да нема угрожених и да није било прекида електро и водоснабдијевања, интернета и телефонских веза, а да се локални путеви чисте у складу са планом.

Прије три дана очишћен је пут до најудаљенијих села Лука и Крушев До, гдје је наводно упућена механизација Федералне управе Цивилне заштите.

"Имамо редовну комуникацију са предсједницима савјета мјесних заједница и још нисмо добили ниједан позив да се интервенише. Да је било таквих позива спремни смо да реагујемо и укажемо помоћ. Сматрам да се ради о нечијој политичкој инсинуацији и покушају омаловажавања и деградирања општинских и органа Републике Српске које желе приказати неспособним и окривити за наводну угроженост становника", рекао је Миловановић.

Он каже да се локални путеви редовно чисте и да нема потребе за било чијом помоћи, те демантује све тврдње и написе о угрожености становника Луке, Крушев Дола, али и осталих села.

Члан Штаба цивилне заштите ове општине Бего Бектић рекао је да посједују списак болесних лица и корисника дијализе, да су у свакодневној комуникацији са мјесним заједницама и да није било захтјева за помоћ, о чему су редовно информисали Цивилну заштиту Републике Српске.

"Очишћени су локални путеви до свих села, достављени неопходни лијекови болеснима, а других захтјева није било. Нека организација из Сарајева наводно жели да достави 100 пакета помоћи у Луку и Крушев До, али нас нису контактирали", истако је Бектић.

Он каже да су становници тих села снабдјевени и да та помоћ није неопходна, а може се и доставити теренским возилима.

Бектић каже да има неодговорних појединаца који желе да на неки начин искористе ову ситуацију за остваривање неких личних интереса.

Замјеник начелника општине Хамдија Фејзић каже да је ријеч о политички мотисаној дезинформацији чему не треба придавати пажњу, јер надлежне општинске службе прате стање и нема потребе за било каквом помоћи.

"Могуће је да појединци желе да искористе ову ситуацију и да дођу до неке помоћи да би избјегли трошкове за куповину одређених потрепштина", сматра Фејзић.

Љубоја је рекао да је на основу редовних извјештаја које добијају од Цивилне заштите из Сребренице и данашњег разговора са представницима општине констатовано да је стање на овом подручју уредно и да нема ванредних потреба.

"Из медија смо сазнали да је Федерална управа Цивилне заштите најавила упућивање механизације за чишћење путева до ова два удаљена сребреничка села и достављање помоћи, што нико није тражио", појашњава Љубоја.

Он каже да није познато шта је узрок оваквог начина комуникације јер је до сада била добра сарадња између управа Цивилне заштите Републике Српске и ФБиХ.

"Дошли смо да обавимо инспекцијски надзор. Да је било захтјева за помоћ Републичкој упраи Цивилне заштите ми бисмо интервенисали ,јер су наше спасилачке екипе као машински тим у приправности. Такође, на Хан Пијеску је и хеликоптер за пружање помоћи уколико буде потребе", истиче Љубоја.

Учесници састанка су демантовали написе да су села одсјечена и да је потребно достављати лијекове, јер је то све већ учињено и стање се редовно прати.

Федерални медији јавили су претходно да су тимови Федералне управе Цивилне заштите кренули јутрос ка Сребреници како би помогли мјештанима насеља Лука и Крушев До која су више од 20 дана одсјечена због сњежних падавина.

Федерална управа Цивилне заштите, како је најављено, радиће на рашчишћавању путне комуникације да би мјештанима били достављени лијекови и све остало што им је потребно.