latinica  ћирилица
15/01/2019 |  17:14 | Аутор: СРНА

Дијалог када Приштина укине таксе

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ да ће Београд наставити дијалог са Приштином када антицивилизацијске таксе Приштине на робе из централне Србије буду укинуте, што је важно за европски пут земље.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Вучић је нагласио да притисак на Приштину да укине таксе може извршити само Вашингтон и нико други, јер они само уважавају САД.

Навео је да је Србија спремна да настави разговоре у доброј вјери са легалним и легитимним представницима Албанаца, иако Приштина до сада није испунила ни ону једну тачку коју је имала - заједницу српских општина, а Београд је испунио све.

Предсједник Србије је поновио да је ЕУ најзначајнији трговински партнер и највећи инвеститор у земљу, те да ће Србија наставити са реформама правосуђа и да чини све да испуни потребне услове за улазак у ЕУ.

"Ми ћемо свој европски пут, не само да наставимо, него да унесемо нову енергију и нову живост. Све то не зависи од нас, али овом што радимо радимо због нас", рекао је Вучић.

Позао је европске амбасадоре да када се буде одлучивало о квотама за челик изађу у сусрет Србији, и додао, да би затварање Железаре у Смедереву била катастрофа, не само за тај град него за цијелу Србију.

Он је навео да је данас ријечи и о регионалној стабилности и да је својим саговорницима пренио да ће Србија са своје стране чинити све да се очува мир, што је кључ развоја.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрицио изјавио је да је за привреду и грађане од изузетног значаја што је Србија приступање ЕУ поставила као стратешки циљ.

Он је рекао да се ЕУ јасно одредила према таксама које је Приштина увела за робе из Србије и БиХ, те додао да ће ЕУ наставити да посредује у дијалогу Београда и Приштине у нади да ће споразум бити постигнут.

На питање да ли је случајно што је разговор Вучића са амбасадорима ЕУ уприличен само два дана прије посјете Србији предсједника Русије Владимира Путина, Фабрицио је рекао да је договор о томе утаначен још прошле године, што је потврдио и Вучић.