latinica  ћирилица
15/01/2019 |  17:41 | Аутор: ТАНЈУГ

"Ако не буде споразума до 2022, таксе остају"

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај потврдио је да су САД званично затражиле од Приштине да укине наметнуте стопостотно увећане таксе на производе из Србије.
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

Он је поновио да се то неће догодити док се не постигне споразум, којим ће Србија признати косовску независност.

Харадинај је рекао да је амерички став о таксама на робу из Србије добио преко амбасадора САД у Приштини Филипа Коснета.

"Амбасадор је изразио став америчке владе о захтејву за суспензију таксе како би се отворио пут за дијалог. То је њихов службени захтјев. Међутим, они су свјесни да ми немамо права да коментаришемо њихове ставове", рекао је он.

Упркос америчком захтјеву и пријетњом санкцијама Приштини, Харадинај тврди да ће овако увећане таксе остати до потписивања свеобухватног споразума који би резултирао признавањем косовске независности од Србије.

Досадашњи трогодишњи дијалог, који су Београд и Приштина водили у Бриселу, Харадинај је назвао "циркусом" и додао да до сада постигнути ефекти нису вриједни враћања такса на стари ниво. Поновио је да је Приштина спремна да данас суспендује таксе ако би имала договорени спразум.

"Нема тога што би могло да замијени споразум. Али прије него што постигнемо договор о признању, нема никакве логике да укинемо таксе. Ако је споразум свеобухватни, нећу дозволити да таксе буду суспендоване све док год он не буде потписан. Сврха уведених такси и јесте потписивање споразума о признању косовске независности", рекао је Харадинај.

Он очекује да споразум са Београдом о међусобном признању буде постигнут, а ако се то не догоди ни до 2022. године, таксе ће остати на снази.

"Ако обје земље (Србија и Косово) не уђу истог дана у ЕУ, балканско питање неће бити ријешено", сматра Харадинај.