latinica  ћирилица
16/01/2019 |  08:00 ⇒ 08:03 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за злочине над Србима на подручју Завидовића

Пред Судом БиХ за данас је заказан наставак суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

На рочишту одржаном 26. децембра, свједок одбране Зухдија Сарајлић рекао је да никада није био у прилици да изврши контролу броја припадника одреда "Ел муџахедин".

Сарајлић је објаснио у Суду БиХ да је као референт за персоналне послове у команди Трећег корпуса, између осталог, водио евиденцију о персоналним подацима припадника армије и броју војних обвезника у јединицама у саставу корпуса.

Током унакрсног испитивања тужиоца Седина Идризовића, Сарајлић је потврдио да су се страни држављани директно јављали општинским одјељењима Министарства одбране или су се директно јављали у јединице које су биле обавезне да о томе обавијесте општинска одјељења Министарства.

Тужилац је свједоку предочио више докумената који се односе на пријем страних држављана у Трећи корпус, као и за прекоманду припадника Трећег корпуса у одред "Ел муџахедин", након чега је он рекао да не зна за то и да то никада раније није видио.

Идризовић је свједоку показао и наредбе команданта Трећег корпуса о прекоманди четрдесетак припадника из три бригаде у одред "Ел муџахедин", а Сарајлић је рекао да није видио те документе, као ни списак са именима 316 Бошњака припадника одреда "Ел муџахедин", који му је тужилац предочио.