latinica  ћирилица
16/01/2019 |  10:05 | Аутор: СРНА

Лавров: Америка силом намеће своју вољу

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је данас да САД и даље силом намећу своју вољу међународној заједници.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik / Vladimir Astapkovič) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik / Vladimir Astapkovič)

"Ситуација у свијету је и даље тешка. Прошле године се повећао потенцијал за сукоб, првенствено због тврдоглаве неспремности неких западних земаља на челу са САД да прихвате реалност настајања мултиполарног свијета и због своје жеље да наставе да намећу своју вољу војним, економским и пропагандним утицајем", рекао је Лавров.

Он је на годишњој конференцији за новинаре представио резултате рада руске дипломатије у 2018. години.

Лавров је рекао да ће Москва наставити да адекватно реагује на повећану активност НАТО-а и приближавање војне инфраструктуре Алијансе руским границама, пренио је "Спутњик".

Он је нагласио да је Русија и даље заинтересована за успостављање нормалних односа са САД и ЕУ на принципима равноправности и узајамних интереса.

Шеф руске дипломатије је додао да ће Русија помагати јачању позитивних трендова око решавања ситуације у Сирији и на Корејском полуострву.

САД треба да предузму конструктивне кораке у одговору на конструктивне потезе Пјонгјанга, рекао је Лавров.

За годишњу конференцију шефа руске дипломатије акредитовано је више од 500 представника медија, међу којима је око 300 странаца, саопштено је на сајту Министарства спољних послова.