latinica  ћирилица
16/01/2019 |  10:34 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Број и структура Путиновог обезбјеђења - државна тајна (ФОТО)

Број и структура пратилаца руског предсједника Владимира Путина, који ће сутра посјетити Београд, строго је чувана државна тајна, али је познато да је он један од најбоље чуваних људи на планети, пише "Спутњик".

Постоји неколико прстенова његовог обезбјеђења, а са њим иду видљиви и невидљиви безбједњаци, специјалци и обавјештајци, односно стручњаци за физичку заштиту, као и они из области медицине, хемијског и електронског оружја и других сфера.

Стручњак за протокол Татјана Николајева каже да Путинове посјете иностранству обезбјеђује служба протокола у сарадњи са одговарајући одјељењима Министарства спољних послова.

"Сва та путовања се унапријед припремају. Службе протокола раније одлазе на мјесто посјете и по два пута - и претходница, и групе за припреме. Раније се осигурава одговарајући тајни систем везе. Служба безбједности је такође дужна да се унапријед упозна са мјестом посјете", наводи Николајева.

Кад је ријеч о броју људи који путују са Путином, Николајева каже да тај број зависи од циљева посјете.

"Понекад Путин води са собом одређене министре, зависно од тога о чему ће се разговарати. Министар спољних послова Русије готово увијек прати Путина приликом важних званичних посјета. Увијек су укључени и амбасадори, у овом случају и руски у Србији, и српски у Русији, као и новинарски пул", додала је Николајева.

Николајева каже да Путин стиже великим авионом "Ил-96", који се зове предсједнички авион, који садржи све што треба предсједнику - соба за одмор, радни кабинет и кабинет за консултације.

"Наравно, предузимају се и све мјере безбједности, а у посљедње вријеме најчешће га прате ловци", каже она.

Кад је ријеч о аутомобилу којим се вози Путин, Николајева истиче да је то аутомобил домаће, руске производње под називом "аурус", који се допрема раније другим летом.

"И сви ти аутомобили прате Путина током иностраних посјета. Практично, тај аутомобил је увијек потребан ако се ради о званичној посјети на највишем нивоу. Поједини новинари су новој Путиновој `машини` дали име `звијер`, наводећи да је то `прави бункер на точковима`", додала је она.

Професор Дипломатске академије Министарства спољних послова Русије Александар Вавилов истиче да постоје специјално обучени људи који се баве организацијом свих протоколарних мјера, али и помоћници, међу којима је и Дмитриј Песков, који се бави медијима, коментарима.

Ангажоване су и дипломате које у тијесном контакту са предсједничком администрацијом припремају посјету.

Прво се свака посјета разрађује посредством амбасада, а онда се укључују делегације, конкретно, људи који се баве Србијом.

"Група се дијели на два дијела - један су службеници, а други савјетници који се баве непосредно питањима преговора. Обично савјетника буде десетак, а број службеничког персонала зависи од тога куда иде, гдје и с ким се састаје. Ту је и обезбјеђење, протокол и наравно медији. Кад је у питању званична посјета, то је доста људи јер искрсавају различита питања која треба рјешавати", каже Вавилов.

Предсједников аутомобил се понекад доставља возом, а чешће, из разлога безбједности и оперативности, теретним авионом.

Путинов аутомобил (Фото: Спутњик)

Према ријечима Вавилова, не допрема се раније само авион, него се специјалним летом шаљу сви потребни материјали, документи, опрема, аутомобили, који стижу раније на лице мјеста.

Вавилов истиче да много зависи и од програма преговора, ако су мирнији, онда су предвиђене протоколарне мјере попут полагања вијенаца и посјете историјских локација.

Ако је посјета с густим распоредом, онда се већа пажња поклања самим разговорима. "Будући да је на Балкану много проблема и много тема за разговор, тешко се може очекивати релаксиранији протокол", рекао је Вавилов.