latinica  ћирилица
16/01/2019 |  11:10 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Мамић неће бити изручен Хрватској

Министар правде у Савјету министара у техничком мандату Јосип Грубеша донио је рјешење којим се одбија молба Министарства правосуђа Хрватске за изручење осуђеног бившег челника загребачког клуба "Динамо" Здравка Мамића, који се налази у бјекству у БиХ, потврђено је Срни у овом министарству.
Здравко Мамић (Фото: novilist.hr/N. Reberšak) -
Здравко Мамић (Фото: novilist.hr/N. Reberšak)

Након што је Суд БиХ утврдио да нису испуњене законске претпоставке, односно услови за изручење Мамића из БиХ у Хрватску, Грубеша је донио рјешење којим се одбија молба Министарства правосуђа Хрватске за његово изручење.

"Рјешење је донесено на основу одредбе члана 45, став три, Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, сагласно којој министар правде БиХ у овој правној ситуацији - када Суд БиХ утврди да нису испуњене претпоставке за изручење, доноси рјешење којим се одбија изручење", појаснили су у Министарству правде БиХ.

У Министарству истичу да је у овој правној ситуацији, министар правде "једино овлаштен да поступи на описани начин", што је и учинио поводом молбе.

Мамић је првостепеном пресудом Жупанијског суда у Осијеку осуђен на шест и по година затвора, након чега је дошао у БиХ. С обзиром на то да посједује и држављанство БиХ, он није изручен земљи која га потражује.

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ у јулу прошле године одлучило је да Мамић неће бити изручен Хрватској према потјерници Жупанијског суда у Осијеку.

Мамић, који се налази у Међугорју, раније је изјавио да се неће вратити у Хрватску.