latinica  ћирилица
16/01/2019 |  13:04 | Аутор: СРНА

Брнабић: У ЕУ нема бојазни због посјете Путина Београду

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да мисли да ЕУ нема бојазан од посјете предсједника Русије Владимира Путина Београду, те оцијенила да ће Србија имати већу сигурност снабдијевања гасом.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је навела да се јуче приликом посјете Стразбуру сусрела са представницима ЕУ, међу којима је био и извјестилац за Србију Дејвид Мекалистер и да је једна од тема била и посјета руског предсједника Србији.

"Мислим да ЕУ нема неку бојазан од ове посете. Они знају да имамо традиционално блиске везе са Русијом и да те везе нису само традиционално блиске у смислу културе, већ и да су економске", рекла је Брнабићева новинарима.

Она је додала да је сарадња са Русијом важна и због безбједности у снабдијевању гасом.

Оне који се, како каже, евентуално брину због посјете Путина подсјетила је да је прошле године у ово вријеме у Србији боравио јапански премијер.

"То је показатељ колико су за српску економију и политику важни добри односи са свима", рекла је Брнабићева.

Говорећи о квотама ЕУ за извоз српског челика, Брнабићева је рекла да није забринута за српску Жељезару у Смедереву, коју су преузели Кинези, те додала да има све политичке гаранције да Србија неће значајно бити погођена квотама, али да ће бити теже и да ће захтијевати политички ангажман Србије.

Она је додала да је ЕУ била натјерана на ове мјере и да оне нису уперене против Србије, као ни против Кине, те подсјетила да су САД прве увеле протекционистичке мјере против ЕУ, а сада Европска комисија мора да узврати мјерама против тог тржишта, пренијели су београдски медији.

Она је додала да ће мјере ЕУ, које ће ступити на снагу од 4. фебруара, бити укинуте када САД укине спорне мјере.

"Наша Железара је безбедна, мере ће морати да иду и против нас, али узели су у обзир све наше анализе. За нас су релеватне три категорије. За једну нећемо имати никакве квоте, за друге две ћемо вероватно имати, али ћемо моћи да их подигнемо и та одлука је добра и није добра за нашу Железару", рекла је премијер Србије.

Она је рекла да постоји клаузула да се Србија може обратити Европској комисији и затражити додатне преговоре о квотама, ако буде забринута за свој челик.