latinica  ћирилица
16/01/2019 |  16:38 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

У Скеланима код Сребренице парастос за 305 српских цивила

Код Централног споменика српским цивилима и војницима у Скеланима код Сребренице служен је парастос за 305 убијених Срба из овог мјеста и околних села, а њих 69 усмрћено је на данашњи дан 1993. године. Више стотина становника средњег Подриња са обје стране Дрине присуствовало је парастосу, као и бројне делегације.

Муслиманске снаге под командом Насера Орића напале су у зору 16. јануара 1993. године српска села око Скелана и убиле 69 становника.

Милена Миловановић изгубила је десетак чланова породице, а преживјела је јер је успјела побјећи преко моста у Србију. Присјећа се стравичног напада, уз наду да ће злочинце кад-тад стићи Божија правда и да је она најправичнија, али и најтежа.

У Скеланима је рањено 165 мјештана, а од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким затворима.

Стаменко Јаковљевић изгубио је два брата. Каже да су му браћа погинула на кућном прагу и да нико није одговарао за масовна убиства, што је срамота правосуђа БиХ.

- Деценијама се прича, а ништа се не ради. Свијет треба да буде срамота због изостанка реакције на ове стравичне злочине - истиче Јаковљевић.

Милијана Обрадовић изгубила је сина. И она понавља да правде за српске жртве нема.

- Мој 26 година лежи у земљи, а правде још нема - каже Обрадовићева.

Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 11 година.

- Злочинци нису имали никакав осјећај ни према женама, ни према дјеци, а убили су 15 жена старости од 19 до 78 година, два дјечака и осам стараца - истиче Душко Милуновић, министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Милуновић пита Тужилаштво БиХ колико је то Насер Орић са сљедбеницима требало да убије Срба - жена, дјеце и стараца, да би се подигла оптужница и процесуирали злочинци.

Скелане је напало око 2.500 муслиманских војника из Сребренице, припадника 28. дивизије тзв. Армије РБиХ који су прије тога спалили неколико десетина села. Убрзо је услиједила контраофанзива Војске Републике Српске.

- Треба истаћи да је овдје почетак краја 28. муслиманске дивизије такозване Армије БиХ, јер до напада на Скелане они су били господари већег дијела Подриња. Ти напади на српска села и злочини се више нису могли подносити, па се кренуло контраофанзиву - наглашава Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Претходно је годишњица страдања српског народа у Сребреници обиљежена и у селима Ћосићи и Калиманићи.