latinica  ћирилица
16/01/2019 |  18:04 ⇒ 17/01/2019 | 08:50 | Аутор: РТРС

Путин стиже у Србију, састаје се и са Додиком

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин стиже сутра у Београд. Разговараће са предсједником Србије Александром Вучићем. Током боравка, Путин ће се састати и са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком. У ишчекивању посјете предсједника Руске Федерације мјере безбједности подигнуте су на највиши ниво. Путина ће чувати 7.000 полицајаца, српске и руске безбједносне службе.

Путин у Београд стиже након четири године и сви га жељно ишчекују. Руског државника дочекаће око 70.000 грађана, а мјере безбједности на највишем су нивоу.

Чим уђе у ваздушни простор Србије, његов авион преузеће српски МИГ-ови 29, а са аеродрома довешће се у лимузини руске производње "Кортеж", умјесто мерцедесом који је до сада користио, а једно је од најбезбједнијих возила на свијету. Ту су и руски обавјештајци са опремом за спречавање напада дроновима, које Србија нема.

Руту којом ће се кретати до детаља провјерава око 200 најелитнијих руских специјалаца. Заварени су шахтови, са кровова ће све осматрати српски и руски снајперисти, а жандармерија контролише улазе у град.

Енигма је колико је тачно специјалаца ангажовано на овом задатку, али медији спекулишу о цифри од 250 руских безбједњака.

"Током посјете биће примијењене посебне мјере физичког и техничког обезбјеђења на трасама кретања штићене личности, али и око објеката које ће посјетити. Носилац мјера безбједности биће Јединица за обезбјеђење одређених личности и објеката", каже Славиша Крстић, начелник Одјељења за обезбјеђење.

Путин би, према најавама, јавности требало да се обрати испред Храма Светог Саве, а након тога да се састане са Александром Вучићем. Портали пишу да руског предсједника чека и оригиналан поклон од српског шефа државе - штене "шарпланинца".

Москва је потврдила да ће једна од тема бити и продужетак гасовода "Турски ток", а и потписивање више билатералних споразума. Уочи посјете, Вучић у интервјуу агенцији "Тас" истиче - Србија је поуздан партнер Русији, јер кад нешто каже, то и уради.

"Један од резултата посјете Путина требало би да буде и већа сигурност у снабдијевању гасом. Надам се и инвестиционој одлуци о ширењу капацитета гасног складишта у Банатском двору...Имамо споразум о слободној трговини, што је важно за стране инвеститоре...", истиче Ана Брнабић, предсједница Владе Републике Србије.

У пратњи предсједника Русије стиже и министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Званичну посјету Путина Београду и у међународним круговима виде као један од најзначајнијих политичких сусрета, у тренутку када је све ближа могућност директног ангажмана водећих сила у рјешавању косовског проблема, преноси Спутњик. Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић каже да његов долазак не мора да значи нарушавање односа са Европском унијом.

"Зашто би? Па Путин је ишао и у посјете државама чланицама...", наводи Дачић.

У пратњи Путина у Београд долазе и представници више од 40 руских компанија, које траже партнере међу српским високотехнолошким компанијама. Стручњаци као најважније сегменте истичу и гас и жељезнице.

"Трећи сегмент, који је у повоју и на који ће се односити један од форума, је ИТ услуге, али то је тек сарадња коју треба очекивати, јер је Русија постигла напредак у информационим технологијама", рекла је Радојка Николић, уредница магазина "Бизнис" и "Економетар".

Путин ће разговарати и са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком. На тај састанак Додик, каже, иде као представник Републике Српске. Ипак, због коректности, колегама у Предсједништву понудио је да у њихово име са Путином разговара о одређеним питањима. И док се један од двојице Додиковом сусрету са Путином противи, други одговара да ће му евентуална питања доставити сутра.

"Мислио сам да је важно да, ако постоји прилика да се сретнемо са тако важним људима, да је искористимо. Наравно, знам о чему ћу разговарати за Републику Српску. Разговараћу о томе да наставимо даљу реализацију изградње гасовода Бијељина-Бањалука", наглашава Додик.

Додик је најавио да ће са предсједником Русије разговарати и о додатном енергетском оснаживању Српске и могућности градње одређених електрана на гас. Истиче, спреман је дати сагласност на евентуални позив Путина да чланови Предсједништва посјете Москву.

И Владимир Путин поручује да се сарадња Русије са Српском одвија на основу узајамне користи, стриктно у складу са Дејтоном и да су усмјерени ка реализацији бројних пројеката у сфери енергетике, нафте и банкарства.