latinica  ћирилица
16/01/2019 |  20:40 | Аутор: СРНА

Линта: Тужилаштво Србије да покрене истрагу за Скелане

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против наредбодаваца и починилаца звјерског убиства 305 Срба из Скелана код Сребренице и околних села током 1993. године, те истакао да се не може очекивати да то учини правосуђе БиХ.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Он је подсјетио да је прошло 26 година откако су јаке муслиманске снаге из Сребренице, предвођене Насером Орићем, починиле стравичне злочине и на данашњи дан убиле 69 Срба у Скеланима и његовим засеоцима.

"Злочинци нису правили никакву разлику између мушкараца, жена и дјеце. Убили су убили 15 жена доби од 19 до 78 година, два дјечака и осам стараца. За овај, као ни за друге бројне злочине Бошњака почињене над Србима у средњем Подрињу, нико није одговарао", навео је Линта.

Он је истакао да се не може очекивати да правосуђе БиХ процесуира овај и бројне друге злочине над Србима у БиХ, посебно по командној одговорности јер "није независно, непристрасно, ни професионално".

"Ријеч је о етнички мотивисаном правосуђу са циљем да се оправда безочна лаж да су Срби у БиХ били агресори и злочиначка страна и Бошњаци жртве који су тобоже водили ослободилачки рат", напомиње Линта.

Он је наводи да Србија и Српска треба да заједнички раде на томе да наредбодавци и починиоци злочина над Србима у Скеланима и околним селима, у средњем Подрињу, али и широм БиХ, одговарају, додавши да се од тога не смије одустати све док правда не буде задовољена, саопштено је из Савеза Срба у региону, чији је Линта предсједник.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско, са јасном намјером да изврше етничко чишћење и потпуно затру трагове српског живота и постојања на овом простору, што потврђује скрнављење српских гробаља - лупање крстова и надгробних споменика.

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима и неколико дјеце и 15 жена.

Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.