latinica  ћирилица
17/01/2019 |  07:50 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Наставак суђења за убиство војника ЈНА у Сарајеву

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

На претходном рочишту 13. децембра Кемал Адемовић, некадашњи замјеник команданта Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгана Викића, рекао је да је од Викића чуо за убиство осам заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.

Одговарајући на питања Тужилаштва БиХ у вези са догађајем у Великом парку, гдје је у априлу 1992. године убијено осам припадника ЈНА српске националности, Адемовић је рекао да је о томе сазнао једно вече, неколико дана након 18. априла, кад је учествовао у акцији извлачења противоклопних средстава из фабрике "Претис" у сарајевском насељу Вогошћа.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Викић, Пушина, Узуновић и Човчић, према оптужници, били су информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Почетак рочишта заказан је за 13.00 часова.