latinica  ћирилица
17/01/2019 |  09:40 | Аутор: СРНА

Селаковић: Најсвечанији дочек Путина

Генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић рекао је да ће дочек руског предсједника Владимира Путина у Београду бити најсвечанији, баш као што Путин и заслужује, јер Србија цијени пријатељства са онима који су били уз њу у тешким временима и са којима планира партнерство у будућности.
Никола Селаковић - Фото: ТАНЈУГ
Никола СелаковићФото: ТАНЈУГ

Селаковић је истакао да је све спремно за посјету Путина Србији коју је оцијенио као изузетно важан догађај.

Он је рекао да предсједници Србије Александар Вучић и Русије Путин имају искрен и отворен однос који може да даје само добре резултате.

Селаковић је напоменуо да Русија има јасан и принципијелан став у односу на
Србију и да са том земљом постоји партнерство и велико пријатељство.

Како је истакао, оличење тог пријатељства јесте Путин и то је разлог због којег структуре државе и сви грађани Србије у великом броју дочекују уваженог госта.

Селаковић је навео да посјета долази у значајном тренутку, али истиче да, кад год би предсједник Русије дошао у Србију, то би био значајан тренутак.

Он је додао да је Вучић успио да својом политиком врати у жижу питање Косова, које су велики склонили с дневног реда и да се бави рјешавањем проблема, а не да их гура под тепих.

Селаковић је подсјетио да је став Русије и Путина у међународним форумима један од ослонаца спољне политике Србије и додао да то важи и када је ријеч о питању Косова и Метохије.

Како је навео Селаковић, Путин и Вучић имају отворен и искрен однос који може да даје само добре резултате.

"Веома је добро када председник Србије има некога са ким може да се саветује и то значи да тај неко има тежину, искуство, одговорност и моћ", навео је Селаковић.

Он је рекао да су Руси били изненађени реаговањем ЕУ на посљедњи низ догађаја на Космету, почевши од такса, па до трансформације Косовских безбједносних снага /у такозвану војску Косова/.

Када је ријеч о споразумима који ће данас бити потписани, Селаковић је рекао да је пакет импозантан и вриједан пажње и да ће нешто од тога кренути да се реализује веома брзо.

Споразуми се тичу енергетике, гасне и жељезничке инфраструктуре, образовања, технологије.

Два предсједника посјетиће и Храм Светог Саве, а Селаковић је истакао да је Путинова помоћ у почетку израде мозаика у Храму велика и да, када је посљедњи пут био у Храму, на зидовима није била ниједна коцкица мозаика.

"Он је покренуо тај низ да урадимо мозаик у куполи", рекао је Селаковић додајући да је Вучић посвећеношћу омогућио наставак радова и да су због тога два предсједника симболично везана за Храм.

Њих ће у Храму угостити Његова светост патријарх српски Иринеј, а Селаковић се нада да ће у догледно вријеме доћи дан када ће Храм засијати у пуном сјају и када ће два предсједника присуствовати освештању.

Поводом посјете Путина биће организован и свечани ручак којем ће, навео је Селаковић, присуствовати признате личности у Русији као што су режисер Емир Кустурица и глумац Милош Биковић, а ту ће бити претходни предсједник Србије Томислав Николић, као и Ивана Жигон, Николај Мухин.

Селаковић напомиње да је ријеч о људима који су својим понашањем јачали везе Србије и Русије.