latinica  ћирилица
17/01/2019 |  17:20 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Огромно интересовање за Путинову посјету

Огромно интересовање за Путинову посјету владало је у цијелом региону. За новинарске екипе, организатори су једноставно рекли да немају довољно велику прес салу, па су многи остали ускраћени за материјал са конференција за новинаре, а поруке Владимира Путина, али и његов долазак у Србију, који је сам по себи порука, коментарисали си и политичари, али и грађани.

Авион руског предсједника до Аеродрома "Никола Тесла" допратили су српски мигови, док је на церемонију полагања вијенаца на Гробљу ослободилаца Београда и споменику Црвеноармејцу стигао чувеним блиндираним аутомобилом "аурус сенат", прављеним специјално за руског предсједника. Према степену безбједности таковзвана "звијер" сматра се најбољим аутомобилом на свијету јер је отпоран на нападе из ваздуха, бојне отрове, а може несметано да издржи и под водом.

Редовност састанака Путина и Вучића потврда је да Србија и Русија развијају добре односе и стратешко партнерство. Међу важним порукама Путинове посјете су и оне које се односе на регион и Републику Српску.

- Владимир Владимирович је више пута говорио да смо ми против тога да се у региону ствара супарништво. Треба да се ртудимо да наш регион буде регион сарадње. Ми смо и против тога да се говори "или-или". Мислим да је сасвим могуће да регион сарађује и са Западом и Русијом - каже Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је наду да ће посјета руског предсједника оставити позитивне ефекте и поруке које ће значити додатну стабилизацију ових простора, те да ће утицати на мишљење оних који у овом тренутку не гледају благонаклоно на то.

Путин је дошао и да пружи подршку Србији и Републици Српској у вријеме када Запад врши притисак да БиХ постане дио НАТО пакта, да се настави централизација у земљи и да се заврши отимање Космета од Србије, каже политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

- То је порука свима да ми нећемо остати сами, ни Србија ни Република Српска. Добро смо до сада закључили да Запад реагује на такве ствари, да виде да наше гурање од њих може да резултира радикалном геополитичком преорјентацијом, те да се другачије према нама постављају. Русија од нас не тражи да се одрекнемо Запада, али Запад често тражи да се одрекнемо Русије. Уз помоћ Москве то можемо да избјегнемо - нагласио је Анђелковић.

Путина је данас дочекао град окићен српским и руским заставама. Путинову посјету Београду пратило је око 600 новинара из Србије, Русије, региона и свијета. Само из Москве са Путином је дошло више од 80 извјештача руских медија.