latinica  ћирилица
18/01/2019 |  10:10 | Аутор: СРНА

Очекује се позитиван исход преговора са "Електропривредом Српске"

Градоначелник Брчког Синиша Милић изјавио је да очекује позитиван резултат преговора са "Електропривредом Републике Српске", јер је ово предузеће и до сада имало разумијевања када је ријеч о испоруци струје дистрикту.
Синиша Милић - Фото: РТРС
Синиша МилићФото: РТРС

Годишњи уговор Брчко дистрикта за испоруку електричне енергије са "Електропривредом Републике Српске" истекао је, а нови још није потписан, јер се воде преговори са снабдјевачима из оба ентитета, због чега дистрикт има неријешено питање снабдијевања струјом.

"Колико сам информисан од директора `Комуналног Брчко`, преговори су у току. Тражи се најповољније рјешење које неће бити на штету ни Републике Српске, ни Брчко дистрикта. Мало се закаснило у тим преговорима", рекао је Милић јуче новинарима.

Он сматра да је овај случај опомена да убудуће ти преговори можда почну раније или да се почне радити на доради законске регулативе.

"Питање је сада правог смисла дијела арбитражне одлуке који говори о обавези ентитета да испоручују и снабдијевају Брчко дистрикт електричном енергијом. Постоје тумачења да је Брчко дио јединственог система и да су обавезе ентитета да под истим условима под којима снабдијевају своје потрошаче у Федерацији БиХ и Републици Српској снабдијевају и оне у дистрикту", рекао је Милић.

Директор предузећа "Комунално Брчко" Мирсад Ђапо изјавио је да је управа овог предузећа продужила уговор са прошлогодишњим снабдјевачем на седам дана како би потрошачи и даље имали несметану испоруку електричне енергије.

Он је рекао новинарима да оба ентитетета нуде испоруку струје по комерцијалној цијени која је за дистрикт неприхватљива, те да се преговара о томе да цијена електричне енергије остане 9,5 фенинга по киловату као и прошле године.

"`Електропривреда БиХ` нуди испоруку овог енергента по цијени од 12,5 фенинга за киловат, док `Електропривреда Републике Српске` тражи 13,4 фенинга, умјесто досадашњих 9,5", појаснио је Ђапо.

Он каже да су у брчанском комуналном предузећу свјесни да цијена електричне енергије на тржишту и берзама расте, али су, ипак, оптимистични у погледу преговора.

"Имамо разумијевање од министра енергетике у Влади Српске да то и ове године буде урађено тако да не буде комерцијална цијена. То је наша полазна прича и вјерујемо да ћемо то постићи, али све је неизвјесно. За сада иде постојећа цијена од 9,5 фенинга", рекао Ђапо.

Ђапо је навео да у преговорима са "Електропривредом Републике Српске" учествују и градоначелник Брчког Синиша Милић и министар енергетике и рударства Петар Ђокић који настоје да ова ситуација буде што повољније ријешена.