latinica  ћирилица
18/01/2019 |  14:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац најавио кривичну пријаву против градоначелника Вуковара

Предсjедник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац најавио је кривичну пријаву против градоначелника Вуковара, Ивана Пенаве, за излагање дjеце ризицима напада, након што је на званичном градскм порталу објавио видео снимак са фудбалске утакмице тврдећи да српска дjеца не поштују хрватску химну.
Милорад Пуповац (Фото: Tanjug/Foto FaH/Damir Senca) -
Милорад Пуповац (Фото: Tanjug/Foto FaH/Damir Senca)

Милорад Пуповац је за загребачку Н1, коментарисао напад на ученика Техничке школе "Никола Тесла", који похађа наставу на српском језику.

Напад се догодио у сриједу увече, а нападачи су препознати као његове колеге које у истој школи похађају наству на хрватском језику.

Пуповац тај догађај доводи у директну везу са објављеним видео-материјалом, који је, иначе, Пенава приказао и на конференцији за новинаре одржаној два дана прије напада.

"Може се довести у везу с тим и у везу с чињеницом толерисања групног насиља појединих навијачких група према ученицима школа које похађају дјеца српске националности", рекао је Пуповац.

Додаје да је то што је урадио градоначелник Вуковора у супротности са законима у Републици Хрватској.

"Ово што је урадио градоначелник Пенава сигурно је у супротности са законима у Републици Хрватској, Закононом о добробити и заштити дјеце, сасвим сигурно је противно одредбама закона који се тичу међунационалног повјерења и сасвим сигурно је противно његовој улози као градоначелника да говори и заступа интерес свих грађана, а не само једног дјела грађана као што то он чини", рекао је Пуповац.

Каже да треба провјерити да ли је прекршен закон, стављањем видео-материјала на службене странице Града Вуковара у којима излаже дјецу ризицима напада.

"То је нешто што заслужује да се проуче законске одредбе и уколико то проучавање, које је у току, буде имало основе, сасвим сигурно ће ићи пријава", рекао је Пуповац.