latinica  ћирилица
18/01/2019 |  14:43 | Аутор: СРНА

Македонија: Није уведена потпуна двојезичност

Закон о употреби језика у Македонији не уводи потпуну двојезичност на територији те земље, нити у јавној управи, наводи се у саопштењу владе након оптужби опозиције да је држава постала двонационална због ступања на снагу овог закона.

Влада је у саопштењу напоменула да у општинама гдје мањинске заједнице нису заступљене са више од 20 одсто грађана неће ни бити примјене закона нити нових запошљавања.

"Закон не уводи потпуну двојезичност ни на цијелој територији Републике Македоније нити у свим областима правног поретка. У међународним односима, одбрани, централној полицији и монетарној политици македонски језик је једини званични језик у Македонији, који је одређен Законом о употреби македонског језика од 1998. године", саопштено је на сајту Владе.

Закон о језицима ступио је на снагу прошле седмице, након што је објављен у "Службеном гласнику", потписао га је предсједник Скупштине, али не и предсједник државе, како налажу македонски закони, преносе медији.

Предсједник је одбио да потпише указ о ступању на снагу овог закона, образлажући своју одлуку да је закон у супротности са Уставом Македоније.

Највише негодовања се појавило усљед чињенице да је албанска мањинска заједница у Македонији једина мањина која је у укупном броју становништва заступљена са 20 и више одсто.

Македонска опозиција на челу са ВМРО–ДПМНЕ сматра да се овим законом омогућава Албанцима да на цијелој територији Македоније користе услуге на албанском језику, иако је њихова заступљеност са 20 и више одсто присутна само у сјеверозападним дијеловима земље.