latinica  ћирилица
18/01/2019 |  14:59 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Вучић: Молба Приштини да укине таксе, а ЕУ да јасније утиче на Албанце

Предсједник Србије Александар Вучић поново је замолио Приштину да укине стоодстотне таксе на робу из централне Србије, а ЕУ да јасније утиче на Албанце и укаже на неопходност дијалога.
Александар Вучић (Танјуг/Димитрије Гол) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Танјуг/Димитрије Гол)Фото: ТАНЈУГ

Вучић је навео да је његова молба и апел партнерима у ЕУ да још снажније утичу на Приштину да укине таксе, јер сматра да је важно да буду настављени разговори о односима Срба и Албанца у будућности.

"Молим их да ти њихови захтеви, не бих рекао притисци, буду јаснији и одређенији, јер је веома важно да разговарамо, и то не само због Срба на Косову и Метохији, већ и због нас", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је додао да су се, нажалост, могле чути ријечи албанских званичника /Енвера Хоџаја и Рамуша Харадинаја/, који кажу да је основни циљ такси да нанесу економску и политичку штету Србији.

"Неки од њих мисле да је време и да ће ме склонити на улици у Београду, у то нисам улазио, али мислим да није озбиљан приступ оних који мисле да су државници или део неке државе да нанесу штету грађанима које представљају", рекао је Вучић.

Вучић каже да није чуо ниједно смислено објашњење, ни приједлог са приштинске стране у вези са рјешењем косовског проблема, оцјењујући да ће без рјешења и Срби и Албанци имати великих проблема, и економских и политичких.

Коментаришући изјаву предсједника парламента самопроглашеног Косова Кадрија Весељија да зна шта је Вучић причао са руским предсједником Владимиром Путином, предсједник Србије је рекао да је примијетио да "сви знају шта је све са Путином разговарао".

"Па, ако Кадри Весељи каже да ће Русија признати Косово, онда је то вероватно тачно. Мени Путин то није рекао, већ све супротно, али ако Весељи то каже, онда је то ваљда тако", додао је Вучић.

Он је навео да је Путин и јуче поновио исти став као и раније када је говорио о косовском проблему, а то је да ће прихватити рјешење које постигну Београд и Приштина.

"Ми Срби не желимо да разумемо да је нама важно да имамо договор са Албанцима. Морамо да имамо ту осовину мира. Људи то неће да разумеју, а ако неће, плашим се да не склизнемо у неку катастрофу", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, ако Приштина не жели да укида таксе, онда она заправо не жели ништа, ни договор, ни било шта.

"Од тога зависи и да ли ћемо ићи на изборе у Србији или не. Ако неће бити укидања такси, онда можемо да пружимо шансу и Харадинајевој идеји да ме `скину` са власти", рекао је Вучић.