latinica  ћирилица
18/01/2019 |  15:44 | Аутор: СРНА

Вучић: Постигнути значајни споразуми са Русијом, најважнији о гасу

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас да су споразуми постигнути током посјете руског предсједника Владимира Путина значајни за јачање позиције Србије и нагласио да је онај о гасу пресудан јер ће његова реализација подићи вриједност државе.
Александар Вучић (Foto: Z. Žestić / Tanjug) -
Александар Вучић (Foto: Z. Žestić / Tanjug)

"Ми то /гасни конектор са Бугарском/ називамо централним гасоводом од 420 километара. То би било од суштинског стратешког значаја за будућност Србије. Реч је о огромној инвестицији, а финансирање ћемо поднети, у којем проценту остаје још да се види", рекао је Вучић.

Он је на конференцији за новинаре у згради Генералног секретаријата предсједника Србије изјавио да је током јучерашње Путинове посјете било ријечи и о војнотехничкој сарадњи, те да ће одбрамбена моћ Србије бити додатно увећана до половине 2020. године.

Вучић је навео да ове године треба да стигне седам нових хеликоптера "Ми 35", који су, како је рекао, најбољи борбени хеликоптери, као и три транспортна хеликоптера "Ми 17".

Он је истакао да ће са девет хеликоптера који су купљени од "Ербаса", Србија само ове године добити више хеликоптера него што их је укупно имала за претходне три деценије.

Говорећи о модернизацији 14 "мигова 29", Вучић је рекао да су то ловци који штите небо и да је уложено посебно у радарске системе.

Вучић је навео да се посебно разговарало о "Железницама", додајући да сматра да је будућност у жељезничком карго и путничком саобраћају.

Он је нагласио да је стратешко опредјељење Србије да за два до три мјесеца заврши ауто-пут до границе са Сјеверном Македонијом, и до границе са Бугарском.

Говорећи о сарадњи са руским организацијама "Росатом" и "Роскосмос", Вучић је навео да је ријеч о примјени технологија у пољопривреди и испитивању земљишта, али и кориштењу нуклеарне енергије у фармацији.

Вучић је рекао да ће се у развој те области уложити много новца.

Он је захвалио грађанима Србије што су јуче топло дочекали руског предсједника.

"Хвала Србији што је показала да може веома озбиљно и одговорно да се понаша. Хвала људима, који су показали како пристојна Србија може да функционише", рекао је Вучић.