latinica  ћирилица
18/01/2019 |  16:03 | Аутор: СРНА

Хрватски десничари траже условљавање Београда

Посланик конзервативне организације ХРАСТ Хрвоје Зекановић и предсједник Хрватске конзервативне странке Ружа Томашић траже да Хрватска условљава Србију при њеној кандидатури за ЕУ.
Загреб - Фото: ТАНЈУГ
ЗагребФото: ТАНЈУГ

Зекановић сматра да би Србија за улазак у ЕУ морала да, како наводи, призна "србочетничку агресију" и плати ратну одштету Хрватској.

Он подсјећа да је Словенија у преговорима Хрватске за приступање ЕУ блокирала девет поглавља због спора око Савудријске вале, а ријеч је о пријатељској земљи, док је Србија земља са којом је Хрватска ратовала.

- Веома ми је жао што премијер Андреј Пленковић са симпатијама говори о Србији, а са великим анимозитетом о Словенији - наводи Зекановић.

Он оцјењује да је условљавање Србије при уласку у ЕУ једина шанса, иначе Хрватска никада неће моћи да ријеши отворене спорове са Србијом.

Томашићева, некадашња "правашица", а сада европосланик у Стразбуру, сматра да у ЕУ и Европском парламенту није довољно разговарано о ономе што се дешавало у бившој Југославији током деведесетих година прошлог вијека јер, како каже, добар дио посланика "мисли да је ријеч о грађанском рату".

- Сви наши који иду да преговарају то чине са фигама у џепу или се боје директно да кажу да су Срби напали Хрватску - тврди она.

И Томашићевој и Зекановићу сметају одласци лидера Самосталне демократске српске странке Милорада Пуповца у Београд и називају га, као и други десничари, "експозитуром србијанске политике".

Међународни суд правде у Хагу својевремено је одбацио тужбу Хрватске, према којој је Србија извршила агресију на Хрватску, па се тај термин користи искључиво у хрватским судовима.