latinica  ћирилица
19/01/2019 |  16:19 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Озбиљан успјех Србије - Нова повлачења признања Косова

Да ли ће остварска земља у Пацифику, Република Палау, бити 13. земља која повлачи признање Косова?

Без потврде или демантија ове информације приштинске телевизије Клан Косова, српски шеф дипломатије Ивица Дачић најављује да ће представник једне државе, у Београду, саопштити да та земља повлачи признање Косова.

Нека у Приштини још размишљају, поручује Дачић, и додаје - није само Палау, биће их још.

Не прије времена, већ у понедјељак. Након што представник земље која ће повући признање допутује у Београд и представи ноту.

Тада ће Дачић званично саопштити, која земља ће земља заузети 13. позицију на листи оних које више не признају независност једнострано проглашеног Косова.

- Имамо занимљиву појаву, да косовски медији сами објављују и најављују ко ће повући признање, што се коси с тим да су говорили да лажемо. Министарство спољних послова тзв. Косова је демантовало то, али то није сметало Пацолију да јуче пошаље писмо предсједнику Палауа, у ком изражава чуђење што ће се то десити, каже Ивица Дачић, министар спољних послова Србије.

Шеф српске дипломатије истиче да су руски званичници током разговора у Београду показали да високо цијене рад Србије на повлачењу признања Косова.

Да је ријеч о озбиљном успјеху Србије, наглашава и предсједник Одбора за КиМ Скупштине Србије Милован Дрецун.

Показало се, додаје, да је самопроглашена државност Косова, ако је једнострана – бесперспективна. Указује да је потребно коначно, свеобухватно рјешење.

- Овај процес ћемо наставити. Нећемо да се помиримо са ситуацијом да нас неко натјера да признамо ту самопроглашену државу. И овај случај је показао да треба разговарати. У Приштини морају да прихвате чињеницу да је Србија своју озицију суштински ојачала, стварају се услови да се спречи Приштина у једностраном понашању, додаје Дрецун.

Једностране акте власти самопроглашеног Косова осудио је током посјете Београду предсједник Русије, каже Дачић. Додаје да нема разлике у ономе што је Владимир Путин говорио јавно и иза затворених врата.

У случају евентуалне промјене формата дијалога Београда и Приштине, Москва, истиче Дачић, неће бити нијеми посматрач.

- Уколико дође до неких промјена у формату, ни Русија ни Србија неће дозволити, ако се шири или мијења формат, да се укључе неке западне силе, а да се не укључе Русија и Кина као сталне чланице Савјета безбједности. Али то није реална опција - опција је да ће се дијалог наставити ако дође до укидања такси, истиче Дачић.

Дачић наводи да се врши притисак на Приштину да се укину таксе. Изричит је – лаж је да нема захтјева САД да се повуку таксе.

Иако се спомиње постизање правнообавезујућег споразума са Приштином, Дачић каже да треба да се донесе нова резолуција Савјета безбедности, умјесто Резолуције 1244.