latinica  ћирилица
19/01/2019 |  17:44 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Тачи позива на укидање такси

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи затражиће на састанку највиших представника привремених косовских институција, који је заказао за уторак, 22. јануар, укидање такси на робу из централне Србије и БиХ, речено је Срни у Тачијевом кабинету.

Тачи тражи да сви представници косовских институција прихвате захтјев и препоруку америчког предсједника Доналда Трампа, који је упозорио Приштину да мора укинути царинске стопе, јер ће у супротном бити преиспитана подршка САД трансформацији Косовских безбједносних снага /КБС/ у војску.

Из кабинета наводе да је Тачи наговијестио и могућност ускраћивања подршке кабинету Рамуша Харадинаја, постављањем објаве на "Фејсбук" страници, којом позива представнике косовских институција да не доводе у питање пријатељство са САД и својом неодговорном популистичком политиком не угрожавају америчке интересе на Косову и у региону.

"Америчком захтјеву и молби Тачија да се преиспита одлука привремене владе Косова о царинским стопама и даље се оштро противи Харадинај, који по цијену пада његовог кабинета не прихвата да без гаранција САД о свеобухватном споразуму са Србијом укине одлуку о царинским стопама", кажу у Тачијевом кабинету.

На састанак са представницима косовских институција, Тачи је позвао и америчког амбасадора Филипа Коснета, од кога очекује помоћ у убјеђивању Харадинаја да промијени став о царинским стопама.

Тачи је у објави на "Фејсбуку" упозорио да се зарад популистичке политике не смију доводити у питање достигнућа Косова остварена у непосредној сарадњи и уз помоћ САД.

"Наш историјски успјех био би немогућ без помоћи САД и других западних савезника. Зато морамо бити захвални заувијек. И не смијемо доводити у питање пријатељство са САД јер њихова подршка није безусловна посебно уколико направимо грешке које доводе у питање америчке интересе и вриједности на Косову и региону", упозорио је Тачи.

Он истиче да су забринутост САД изазвале поједине одлуке косовских институција, те да је таква ситуација за жаљење, јер Косово мора поштовати америчке савјете.

"Ниједан лидер не смије повриједити амерички стратешки интерес на Косову и свако кршење односа са САД је почетак рушења државе Косово", навео је Тачи, који је позвао партијске колеге и представнике косовских институција да, уз поштовање ставова САД, поштују и ставове ЕУ.

Он је оцијенио да су добри односи са САД и ЕУ, засновани на поштовању, важнији од било чијег интереса.

Срна незванично сазнаје да је еврокомесар за проширење и добросусједску политику Јоханес Хан током посјете Приштини прије два дана поставио услов Харадинају да тек уколико укине царинске стопе може рачунати на деблокаду процеса визне либерализације за Косово.