latinica  ћирилица
20/01/2019 |  12:15 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Приједор: Млади остају и студирају

Приједор из године у годину постаје град који привлачи све више младих људи који баш ту желе да студирају. Мањи трошкови студентског живота, један су од разлога. У овом граду се налазе двије високошколске државне установе, Рударски факултет који нуди два смјера и Висока медицинска школа која нуди пет студијских програма.

Бројни средњошколци одлучују се за студирање у граду на Сани не само због онога што нуде високообразовне установе, већ и због јефтинијих трошкова живота.

- Ми смо током доласка и обиласка факултета сазнали да геолога нема да је то тражено занимање, и само то незнање о томе свему ме је привукло да упишем у свом граду, што је још боље -каже Дијана Сарајлић, студент Геологије из Приједора, а слично размишља и њена колегица из клупа, Мирјана Комосар из Новог Града, студент Рударског факултета:  

- Цијели овај балкански простор је јако занимљив, како геолошки тако рударски богат, и сасвим сигурно ће посла бити.

Виолета Јаворовић из Мркоњић Града је студент Високе медицинске школе у Приједору, истиче да је близина родног града била пресудна за упис.

- Искрено, ово ми је дјеловало као неко занимање са којим могу да пронађем касније можда овдје а и негдје у иностранству посао. С обзиром да долазим из Мркоњић Града, ово је најближе мјесто гдје имам овај смјер који ми се свидио. Да ли је студенстки живот скуп? Па искрено са неке стране и јесте, али у поређењу са неким другим градовима Приједор је далеко јефтинији - истиче Јаворовићева.

Рударство и Геолошко инжињерство су студијски програми које на рударском факултету похађају 102 студента. Иако број студената на Рударском факултету у Приједору није оптималан, ова високообразовна установа, има будућност, кажу надлежни. План је привући младе људи из рударских градова Српске, али и цијеле БиХ,

- Да би сада говорили о потребама даљег рада и унапређења факултета потребно је да привучемо студенте из других мјеста поготово рударских мјеста из Републике Српске - напомиње Владимир Малбашић, декан Рударског факултета у Приједору, Универзитет Бања Лука.  

Висока медицинска школа у Приједору нуди четири смјера трогодишњих студија и нови смјер "Радна терпаија" који је уједно и четвеорогодишњи студијски програм, и једини ове врсте у Босни и Херцеговини.

- Планирамо и пресељење у нове просторе, опремање кабинета с обзиром да радимо 21. годину и да имамо велико искуство и да имамо јако много професора који су ангажовани, па свакако да има будућности за нашу установу - истиче Тамара Поповић, директор Високе медицинске школе у Приједору.  

Како би ова високообразовна установа заиста и успјела у својим плановима у будућности потребна је подршка свих надлежних институција у систему високошколских установа, али и локалне зајендице.