latinica  ћирилица
20/01/2019 |  17:40 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Успјешна година за Јавни фонд дјечије заштите Српске

Протекла година била је једна од најуспјешнијих за Јавни фонд дјечије заштите Републике Српске. Редовно измирују обавезе за око 50.000 корисника права. Од 1. јануара ове године, смањене су обавезе послодаваца, а запосленим мајкама након порођаја обезбијеђен повратак на радно мјесто, јер Фонд рефундира 80 одсто накнаде плате за запослене породиље. У буџету су повећана средства за исплату материнског додатка, а за око 10 одсто биће повећан и дјечији додатак за око 20.000 корисника. Буџет за ову годину износи 102,6 милиона КМ, и већи је за 26 милиона у односу на прошлу годину.

2018. година била је година преокрета за Јавни фонд за дјечију заштиту. Осим постојећих законских права, уведена су и два нова - једнократна накнада за свако трећерођено дијете од 600 КМ за четврто 450 КМ и матерински додатак за сваку незапослену породиљу од 405 КМ.

Матерински додатак је пронаталитетна мјера која побољшава положај незапослених породиља, чији је број све већи. Тренутно их је око 5.000.

- Очекујемо да се у овој години настави тренд раста. Издвојили смо негдје око 13 милиона КМ за матерински додатак за 2018. годину, а у 2019. очекујемо да ће он бити око 30, па можда и нешто више милиона - истиче Недељко Јовић, директор Јавног фонда дјечије заштите Републике Српске.

Наставља се и исплата једнократне накнаде за свако треће и четврто рођено дијете. За 10 одсто биће повећан дјечији додатак који је за друго и четврто дијете износио 35 КМ, 72 за треће дијете и за дјецу са посебним потребама 90 КМ. Крајем прошле године урађене су измјене и допуне Закона, па су послодавцима смањене обавезе, јер 80 одсто бруто плате породиља рефундира Фонд.

- Већ 2020. године стижу нове измјене и допуне Закона гдје ћемо моћи у потпуности да ослободимо послодавце плаћања свих обавеза. Тим законом у један стабилан положај требало би довести и запослене и незапослене породиље - додао је Јовић.

У овој години наставља се и пројекат социјализације дјеце. Биће покренута јавна набавка за избор одмаралишта у Црној Гори, у којем ће у наредне три године љетовати малишани. У 2018. години овим пројектом било је обухваћено 1.700 дјеце.