latinica  ћирилица
21/01/2019 |  08:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган, Трамп и њихова "настојања" у Сирији

Предсједници САД и Турске, Доналд Трамп и Реџеп Тајип Ердоган, договорили су да наставе настојања за долазак до испреговараног рјешења за сјевероисточну Сирију које одговара безбједносним потребама обје земље, саопштила је Бијела кућа, преноси "Ројтерс".
Ердоган и Трамп у Вашингтону (Фото:thestar.com) -
Ердоган и Трамп у Вашингтону (Фото:thestar.com)

Реџеп Тајип Ердоган је у телефонском разговору упутио саучешће Доналду Трампу због смрти четири америчка држављана у Манбиџу у Сирији, страдалих у нападу бомбаша-самоубице изведеном у сриједу, за који је одговорност преузела Исламска држава.

Ердоган је навео да је "напад у којем је четворо припадника америчког (војног) особља убијено прошле недјеље био чин провокације са циљем утицања на Трампову прошломјесечну одлуку да повуче трупе САД из Сирије".

Турски предсједник је предсједнику САД рекао да је Турска спремна да преузме обезбјеђивање Манбиџа у Сирији без одлагања, саопштено је из кабинета предсједника Турске, преноси Ројтерс.

Такође се наводи да је Трамп нагласио "важност побједе над терористичким елементима" у Сирији.

Ројтерс подсјећа да се Манбиџ налази под контролом наоружаних формација повезаних са курдским Јединицама за заштиту народа (ЈПГ) које имају подршку САД.

Наводи се да су ове формације прошлог мјесеца позвале сиријског предсједника Башара ел Асада у подручје око тог града како би предухитрили потенцијални турски напад.

Током телефонског разговора два предсједника су изразила заједнички интерес за ширење америчко-турске трговине, наводи се у саопштењу које је прочитала портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс.