latinica  ћирилица
21/01/2019 |  08:53 ⇒ 15:03 | Аутор: РТС

Вучић: Спреман сам за тешке одлуке, али морају бити компромисне

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да није оптимистичан да ће се доћи до коначног рјешења за Косово, али да је спреман за тешке одлуке. Оне, поручује, морају бити компромисне.
Александар Вучић -
Александар Вучић

Република Палау је 13. држава која је повукла признање независности Косова. Предсједник те републике састао се у Београду са Александром Вучићем.

Предсједник Србије каже да је тешко установити тачан број држава које су признале независност Косова јер су, истиче, постојале различите манипулације у претходном периоду.

"Ми радимо наш посао. Плашим се еуфорије код нас и то што мислимо да смо све проблеме ријешили. Ајмо да их полако рјешавамо. Резултат је да се боримо и покушавамо да остваримо бољу полазну позицију за Србију него што је била. Свој посао ообављамо одговорно и озбиљно. Молим грађане да не помисле да је због тога ситуација у вези са Косовом много лакша. Морате да имате у виду и интересе Албанаца и интересе великих сила који су прилично супротстављени", рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Косовски предсједник Хашим Тачи рекао је јуче да је размјена територија најбоље рјешење за напредак ка ЕУ и НАТО-у и да такав план има подршку САД, ЕУ и Русије. Вучић истиче да је најприје потребно ријешити нека "једноставнија питања".

"Није непознато да сматрам да је важно да компромисним путем ријешимо питање Косова и Метохије, јер ма како то некима отрцано звучало и ма колико користили за нападе на мене, за будућност нашег народа од пресудног је значаја. Али, о чему говоримо када и даље имамо таксе, које су антицивилизацијска мјера? Таксе које су донијете супротне Цефти и ССП-у, за које је било немогуће помислити да ће постојати у 21. вијеку?", упитао је Вучић.

Подсјећа да се на Косову стављају заставице на рафове, како грађани не би куповали српски производ.

"За њих 'смоки' има етничку припадност. Што се не дешава ни у једној земљи на свијету, дешава се на територији коју контролише Приштина. Плашим се да то говори много мање оптимистично од свега онога што говоре албански лидери. Велику пажњу ћу посветити предсједнику Палауа и развоју и разумијевању у нашим односима. Али морамо да будемо реални, озбиљни и одговорни", поручио је предсједник Србије.

Није оптимистичан да ће се доћи до коначног рјешења, али истиче да то не значи да му се не нада и да неће уложити све што може да се до рјешења дође.

На питање да ли би Русија подржала подјелу територије Косова као рјешење, Вучић понавља да прво треба ријешити питање такси.

"Пошто мисле да је цијело Косово њихово, како ће они разговарати о губитку макар метра квадратног ако нису спремни да укину таксе", пита Вучић.

Поручује да је спреман за тешке одлуке, али да оне морају бити компромисне, тешке и за Приштину, не само за Београд.