latinica  ћирилица
21/01/2019 |  13:44 | Аутор: СРНА

Завршетак радова за гасовод до средине децембра

Изградња гасовода "Турски ток" кроз Србију требало би да почне у марту, а завршетак радова предвиђен је за 15. децембар, рекао је генерални директор Јавног предузећа "Србијагас" Душан Бајатовић.

- Ако све буде у реду, ми ћемо између 15. и 31. марта кренути са радом. Све је спремно за оно што је тражио предсједник Русије Владимир Путин и што су се он и предсједник Србије Александар Вучић договорили, а што пише у документима Агенције за енергетику - рекао је Бајатовић за РТС.

Према његовим ријечима, у овом тренутку се ради на пројектовању, а за почетак радова се чека мишљење Енергетске заједнице које се очекује почетком фебруара.

- Првих дана фебруара биће дато мишљење Енергетске заједнице, а након тога ће наша агенција дати коначно рјешење - рекао је директор "Србијагаса".

Он је указао да би магистрални гасовод којим треба да се допрема гас из "Турског тока" потпуно у функцији требао бити до априла 2020. године и навео да ће гасовод кроз Србију градити српско-руско предузеће "Гастранс".

- "Гастранс" ће градити гасовод интерконектор од Бугарске до Мађарске са три излазна мјеста за потребе српског тржишта, те потребе Републике Српске и БиХ. Улазна тачка је на граници са Бугарском у околини Зајечара. Траса је врло слична траси "Јужног тока". Излаз је код Хоргоша према Мађарској. Улазне тачке су усаглашене, и са Мађарском и са Бугарском ствари добро стоје" - истакао је директор "Србијагаса".