latinica  ћирилица
21/01/2019 |  15:52 | Аутор: СРНА

Брнабићева захвалила Ременгесоу на суспензији признања Косова

Премијер Србије Ана Брнабић захвалила је данас предсједнику Палауа Томију Есангу Ременгесоу на одлуци да суспендује признање самопроглашеног Косова и изразила очекивање да ће се дијалог Београда и Приштине наставити када за то буду створени неопходни услови.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је оцијенила да ће потписани споразуми о пријатељству и сарадњи између Србије и Палауа, као и у области високог образовања, научних истраживања, омладине и спорта, отворити простор за унапређење билатералне сарадње, те да представљају почетни корак у развоју односа двију држава.

Ременгесо је захвалио Брнабићевој на одлуци да Србија укине визе за грађане ове републике, истичући да ће то допринијети бољој и бржој комуникацији и зближавању двију држава и њихових грађана.

Он је извјестио Брнабићеву о одлуци његове земље да суспендује све претходне одлуке у вези са питањем статуса Косова и Метохије, а тиме и одлуку о признавању, све до окончања дијалога Београда и Приштине.

Ременгесо је навео да ће Палау у будућности наставити да подржава дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, са циљем проналажења трајног и компромисног рјешења.

Брнабићева и Ременгесо разговарали су и о именовањима амбасадора, као неопходном кораку за интензивирање сарадње двије земље у будућности.