latinica  ћирилица
21/01/2019 |  17:16 | Аутор: СРНА

Позив за помоћ у унапређењу медијске ситуације

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је данас представнике међународне организације "Репортери без граница" да својом експертизом помогну унапређењу медијске ситуације у Србији, нарочито у измјени прописа у области контроле државне помоћи како би сви токови јавног новца према медијима били стављени под регулаторну контролу.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је у разговору са представницима "Репортера без граница" истакао да је ситуација у Србији далеко од идеалне, али да постоји спремност свих државних органа да, у сарадњи са европским институцијама, медијским удружењима и невладиним организацијама, раде на побољшању услова за рад медија.

На састанку је разговарано о стању у медијима, нападу на новинара Милана Јовановића, као и начинима за унапређење медијске ситуације, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Предсједник Србије је навео да је у децембру 2018. године завршен нацрт нове медијске стратегије и истакао да су слобода медија и слобода говора у Србији заштићени Уставом и правним системом.

Вучић је нагласио да је Србија усвојила сет медијских закона 2014. године, који су израђени у складу са стандардима ЕУ.

Он је представнике "Репортера без граница" обавијестио и о истрази у предметима Славка Ћурувије, Милана Пантића и других нерешијених случајева убистава новинара.

Предсједник Србије је рекао да постоји заинтересованост да Србија потпише Међународну декларацију о информисању и демократији, чији је иницијатор организација "Репортери без граница".

На састанку је констатовано да је медијска ситуација поларизована и да је неопходно радити на побољшању услова и имплементацији медијске стратегије и законских аката, који би у будућности довели до регулисања ситуације у медијима, наводи се у саопштењу.