latinica  ћирилица
21/01/2019 |  18:40 ⇒ 22/01/2019 | 09:59 | Аутор: РТРС

Човић тврди - Комшић и Џаферовић условљавају Додика

Коалиције предвођена бх. блоком у кантоналним скупштинама са доминантном бошњачком већином, и прије него су стигле да подијеле ресоре, "изгубиле" су већину.

Такав случај је, данас, са шесторком у Зеничко-добојском кантону. Сличан сценарио у најави, и у Тузланском. У оба, почиње нови круг преговора у којима ће учествовати, првобитно елиминисана СДА. Истовремено из те партије, са готово три мјесеца закашњења, спремни су и за разговоре о конституисању Савјета министара БиХ. Из ХДЗ-а порука-нема Владе Федерације БиХ док се не измијени Изборни закон.

Политички авантуризам СДА и Бакира Изетбеговића, који је након претходних избора правио салто мортале – партнерство напуштао па занављао; након посљедњих - готово три мјесеца у блокади држи новоизабране побједнике у три национална корпуса на бх. нивоу. Српски окупљен око СНСД-а и предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика и хрватски, који предводи ХДЗ и Драган Човић сарадњу су договорили, чим су резултати избора потврђени. За договор су
једнаким интензитетом и данас спремни.

- Ми ћемо разговарати са свим политичким партијама које су заступљене у парламентарној скупштини БиХ и са којима је могуће формирати Савјет министара. У том смислу разговараћемо сигурно и са СДА и са СДП - каже Радован Ковачевић, портпарол СНСД. 

Разговори би могли да услиједе у наредних неколико дана. Потврдио је то Изетбеговићев замјеник Адил Османовић. Не откривајући ни датум ни формат састанка – на нивоу лидера или страначких делегација – Османовић најављује само - до краја јануара.

- Желимо да СДА и СНСД конкретно разговарају када је у питању функционисање Савјета министара. Да се отвори пакет, није само рјешавање предсједавајућег Савјета министара, треба видјети које ресоре би добио СНСД у Савјету министара, које СДА, које ХДЗ, које још друге политичке странке - истиче Османовић.

А те друге странке, чини се, и јесу биле главна кочница. И мада је лидер СДА вријеме потрошио заједно са сарајевским емисарима у Предсједништву, смишљајући "услове" за формирање Савјета министара, разговори су постали извјесни, тек када је, накрако уједињена бошњачка љевица у кантоналним скупштинама, поново почела да се "осипа". Узалуд су им били и потписани коалициони документи и мото "власт без СДА".

- Што се нас тиче са СДА не желимо више никад правити заједничку коалицију и градити власт - тврди Нермин Никшић, предсједник СДП-а.

Но обећање није дуго трајало. Никшић се предомислио . У сличној "дилеми" и ДФ члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића. Њихови "умишљаји" изазвали су турбуленције и унутар СДП-а и шесточлане коалиције.

- Ми у Предсједништву СДП-а јесмо разговарали шта се може чинити. Постоје различита мишљења  Да останемо опозиција, неки желе да идемо у коалицију са СДА и ХДЗ, неки сматрају да требамо избјећи националне странке које се могу избјећи, а то је тренутно СДА јер је тешко избјећи ХДЗ - сматра Ирфан Ченгић генерални секретар СДП-а.

И док ће партијски пожар у СДП-у да гасе на сутрашњој сједници Предсједништва, а неки од чланова захтијевају и референдумско изјашњавање о сарадњи са СДА, коалициони је већ "спалио" већину у Зеничко-добојском кантону. Тзв. Грађански блок пред распадом је и у Тузланском. Међу првима из шесточлане коалиције иступио је СББ. Истим путем кренула је и Наша странка.

- Наша одлука је узрокована промјеном става СДП и ДФ, који су кренули у једну причу са нама, а онда наставили са СДА. То је њихово легитимно право. Не желимо бити дио тог концепта - категоричан је Фахрудин Радончић, предсједник СББ-а.

Да ли је напрасно или само привидно "заборављен" НАТО пут БиХ, који је у Предсједништву свих претходних дана и седмица у други план потискивао европски, и све остале бх. реформске процесе!? Или је ипак то био само изговор за сарајевску интересну трговину!? Драган Човић јасан.

Два Бошњачка члана Предсједништва сад условљавају Додика за неке ствари да би они њему дали сагласност за мандатара за Савјет министара. Ако наставе тако, Боже мој, вјероватно ће имати реакцију с неке друге стране. Ми ништа не можемо посебно учинити - поручује Човић.

Но оно што ХДЗ може учинити и на чему инсистира још од објаве резултата, да процес конституисања федералне власти неће бити окончан, док се не измијени изборни закон БиХ и не адактира могућност, понављања случаја "Комшић".