latinica  ћирилица
22/01/2019 |  08:28 ⇒ 08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Тереза Меј има "план Б", а он личи на "план А"

Британска премијерка Тереза Меј објелоданила "план Б" за Брегзит, налик "плану А", у покушају да у парламенту ипак издејствује усвајање одбаченог споразума.
Тереза Меј - Фото: Getty Images
Тереза МејФото: Getty Images

Мејевој је прије тога потребно да обезбиједи промјену става Уније о граници са Ирском.

Говорећи о томе шта планира да уради пошто је споразум о изласку Британије из ЕУ британски парламент прошле недјеље одбацио, она је у понедјељак рекла да има у виду забринутост посланика због осигуравајуће политике чија је сврха да гарантује да послије Брегзита не буде царинске контроле дуж границе између Ирске, која је чланица ЕУ, и британске територије Сјеверне Ирске, преноси АП.

Тереза Меј је у Доњем дому парламента рекла да ће "ове недјеље још разговарати с колегама... како би размотрила како може да задовољи обавезе према становницима (британске покрајине) Сјеверне Ирске и Републике Ирске на начин који може да задобије највећу могућу подршку у Доњем дому". "А онда ћу закључке тих разговора пренијети Европској унији", рекла је Мејова.

Европски блок, међутим, наглашава да неће поново преговарати о споразуму о повлачењу Британије из ЕУ.

Противници Мејове изражавају неверицу у погледу изгледа да она у тој намери успије, с обзиром на то да су британски посланици прошле недјеље одлучно одбацили поменути споразум, а да лидери ЕУ упорно поручују да неће поново о њему преговарати, констатује АП.

Притом, лидер Џереми Корбин опозиционе Лабуристичке партије оптужује премијерку за "дубоко порицање" неуспјеха свог споразума, а њене покушаје да га "васкрсне" упоредио је са филмом из 1993. "Дан мрмота" у којем је главни јунак осуђен да један исти дан проживљава стално изнова.