latinica  ћирилица
22/01/2019 |  13:38 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Бундало: Условна подршка новом закону о сукобу интереса

Клуб посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске подржаће доношење новог закона о сукобу интереса у органима власти Српске под условом да тај закон садржи одредбу према којој исто лице не може по два основа примати плату или накнаду из извора јавног финансирања, рекао је шеф Клуба Перица Бундало.
Прес конференција, ПДП - Фото: РТРС
Прес конференција, ПДПФото: РТРС

"Рјешење није само посматрати примања из буџета Републике Српске, већ треба узети у обзир сва примања из извора јавног финансирања - буџета Српске, буџета локалних заједница, јавних фондова, јавних предузећа, комуналних предузећа на локалном нивоу, па и нивоа БиХ", изјавио је Бундало на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да процјене говоре да би се на уштедама ових средстава могло обезбиједити око 5.000 нових радних мјеста.

Бундало је рекао да ће ПДП подржати нацрт и приједлог овог закона уколико у њега буду уграђене примједбе ПДП-а.

Он је рекао да је ПДП задовољан чињеницом да је Републичка агенција за државну службу коначно израдила радну верзију новог закона о сукобу интереса у органима власти Републике Српске, на чему ПДП инсистира већ неколико година.

Говорећи о грађанској иницијативи у вези са увођењем бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Републици Српској која ће бити разматрана 29. јануара у парламенту Српске, Бундало је рекао да ће ПДП инсистирати да ово питање буде ријешено измјеном Закона о основном образовању и васпитању или путем одређеног подзаконског акта, те да буде у примјени од наредне школске године.

Бундало је рекао да су процјене да би за ове намјене на годишњем нивоу требало издвојити десет до 12 милиона КМ.

Стручна радна група израдила је нови закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, а једна од најзначајнијих новина могла би бити да исто лице не може по два основа примати плату или накнаду из буџета Републике Српске.