latinica  ћирилица
22/01/2019 |  15:11 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница за злочине над Хрватима код Витеза

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против осам команданата и припадника такозване Армије БиХ која их терети за убиство 12 војника ХВО-а и двије жене у Крижанчевом Селу код Витеза 1993. године.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужница је подигнута против Ибрахима Пурића, Ибрахима Тарахије, Нијаза Сивре, Рушита Нурковића, Алмира Сарајлића, Шаћира Омановића, Касима Кавазовића и Садика Омановића, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они су оптужени за ратни злочин над жртвама хрватске националности на локалитету Крижанчевог Села, Шафрадина и Дубравице гдје је 22. децембра 1993. године убијено најмање 12 заробљених припадника ХВО-а који су се претходно предали, као и два цивилна лица, жене хрватске националности, те пљачкање и уништавање имовине.

Тијела убијених су размијењена 40 дана након злочина, наведено је у саопштењу.

Оптужени се терете да су за вријеме оружаног сукоба између такозване Армије РБиХ и ХВО-а, у својству команданата и припадника такозване Армије РБиХ са подручја централне Босне и Витеза, поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити ратних заробљеника и цивилних лица за вријеме рата.

Поједини осумњичени терете се да су у својству команданата јединица такозване Аемије БиХ директно учествовали у почињењу злочина, те да нису предузели активности да спријече злочине, процесуирају и казне починиоце.

Овај ратни злочин представља једно од највећих страдања жртава хрватске националности на подручју Витеза и околине у протекломе рату, гдје је у нападу убијено више десетина жртава, а имовина опљачкана и уништена.

Оптужени се терете за кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника и ратни злочин против цивилног становништва.

Ибрахим Пурић оптужен је у својству команданта 325. брдске бригаде такозване Армије РБиХ и команданта Тактичке групе Сјевер Трећег корпуса, Ибрахим Тарахија у својству команданта Трећег батаљона 325. брдске бригаде, Нијаз Сивро у својству помоћника команданта за безбједност те бригаде, а Рушит Нурковић у својству помоћника команданта за морал, информативно-пропагандну дјелатност и вјерска питања 325. брдске бригаде.

Преостала четворица оптужена су у својству припадника ове брдске бригаде.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.