latinica  ћирилица
22/01/2019 |  15:31 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Спријечити двоструке исплате из буџета

Дан након што је објављено да ПДП-ов Игор Црнадак прима и министарску плату и посланички паушал и његова странка и СНСД сагласни су да је потребно донијети закон који би спријечио двоструке исплате из буџета.

Тај приједлог једина је повезница двије странке које су и данас наставиле међусобне оптужбе у вези са злоупотребама могућности на вишеструке исплате из извора јавних финансија.

У ПДП-у кажу да је Игор Црнадак због лоших законских одредби морао узети и министарску плату и посланички паушал. Паушале, понављају, Црнадак просљеђује у хуманитарне сврхе. СНСД-ове фукционере оптужују да, у великим броју, узимају по двије буџетске плате, и да за разлику од кадрова ПДП-а, цијели износ задржавају за себе.

- Наше полазно становиште је принципијелно уредити ову област и онемогућити било кога да има више од једног примања из средстава јавних финансија по било ком основу - каже Перица Бундало, генерални секретар ПДП-а.

Из СНСД-а питају који је закон ПДП-овце натјерао да, упркос обећањима да ће одбити, ипак узму такозвани бијели хљеб или, супротно обећању датом на Тргу Крајине, прихвате посланичке мандате. Због доказане неискрености, кажу у СНСД-у, одбацују и образложење о Црнатковом двоструком примању. Сматрају да је рјешење у измјенама закона.

- Мислим да ће се то правилније дефинисати и надам се да је остало још мало морала код тих људи који промивишу једну политику, а које су се одмах одрекли чим су дошли у прилику да остваре дупле приходе - подсјећа Игор Жунић, предсједник Клуба посланика СНСД-а у НСРС.

ПДП процјењује да би законом, који би спријечио вишеструке личне исплате из јавних финансија, било ослобођено 5.000 мјеста за лица са Бироа за незапослене.