latinica  ћирилица
22/01/2019 |  15:36 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Несугалсице око ауторских права у области музике

Ауторска права у области музике након рата заштићена су на нивоу БиХ. Међутим, постоје бројне несугласице о начину на који аутори остварују и штите своја права. Колике су размјере тих несугласица, потврдио је и излазак Давора Сучића, фронтмена Забрањеног пушења, из студија Радио-телевизије Републике Српске током емисије Укрштеница која је била посвећена управо ауторским правима у области музике.

Монопол на законит начин. Само једна организација у БиХ може колективно да заступа права аутора у музици - Асоцијација композитора – музичких стваралаца. Међутим, у АМУС-у не желе да признају и да постоји могућност индивидуалног заступања аутора. За сада, једно предузеће у БиХ чија је дјелатност индивидуално остваривање ауторских права. 

"Ми радимо са комерцијалним клијентима. Тренутно у БиХ не радимо са ТВ и радио станицама већ са јавним објектима тржним центрима, банкама... Јавно емитовање не радимо, али ћемо почети. Имаћемо каталог који ћемо понудити РТРС, ФТВ и другим телевизијама", рекао је предсједник агенције за остваривање и заштиту ауторских права "Лимун" Давор Станишљевић.

Управо јавним објектима који имају лиценце за емитовање музике, баш као и емитерима, АМУС уз пријетњу тужбама, испоставља рачун, тврдећи да само они имају право да наплаћују овај вид услуге. На неправилности у раду АМУС-а упозоравају из Удружења естрадних умјетника из Републике Српске. Највише им, кажу, смета то што у управљачкој структури нема представника из Српске, иако је то прије формирања АМУС-а договорено. 

"Имамо једног потредсједника без ингеренција, једног члана Управног одбора, ниједног у Надзорном одбору. Од тада покушавамо да ми из Републике Српске, наше удружење композитора, формира своју агенцију и свим силама ће се трудити да то буде урађено", истакао је аутор и предсједник Удружења естрадних умјетника из Републике Српске Миро Јањани.

Иза АМУС-а стоји 60 аутора који су основали ово акционарско друштво. Од ауторских права, у прошлој години, у њихову касу слило се шест милиона марака. Тај износ, тврде, био би и већи, да подаци о плејлистама емитованих аутора у БиХ, нису фризирани. И поред недостатка контролних механизама, тврде да знају који аутори су највише извођени.

"Ових 50 аутора који су најизвођенији, малоприје сте рекли да лажирају плеј листе, ако се лажирају листе, како знате ко су најизвођенији. То је добро питање, али се свело на мониторинг суспектних станица", изјавио је предсједник Управног одбора Асоцијације композитора – музичких стваралаца Давор Сучић.

Тврдње о лажирању плеј-листа, за власника Хард рок радија у домену су научне фантастике. Томић наводи да свака озбиљна радио-станица има озбиљан програм за овакву врсту података.

"Господин сад може са мном да оде до Хард рок радија и да види податке шта смо све пустили у посљедњих петнаест година, а не у задњих седам дана". поручио је власник Хард-рок радија Синиша Томић.

Овај одговор распрламсао је ионако бурну расправу у емисији Укрштеница. Пале су тешке ријечи и међусобне оптужбе након којих је Давор Сучић напустио студио. 

Вијест о томе одјекнула је у региону, али и у федералним медијима у којима нису изостали ни коментари у којима је Република Српска поново означена као геноцидна, а исти предзнак стављен је и Радио-телевизији Републике Српске.